Asi tři tisícovky šoférů ze Zlínska čeká výměna průkazů profesní způsobilosti řidiče

ZLÍN - V průběhu letošního roku končí platnost průkazů profesní způsobilosti řidiče, které byly vydány v roce 2008, na Zlínsku se výměna týká asi tří tisíc řidičů. Serveru Zlin.cz to oznámil mluvčí magistrátu Zdeněk Dvořák.

Průkaz profesní způsobilosti řidiče, formou samostatného dokladu, bude nadále vydáván pouze těm řidičům z povolání, kteří nejsou držiteli českého řidičského průkazu, zatímco držitelům českých řidičských průkazů bude profesní způsobilost zaznamenávána přímo do řidičského průkazu pomocí harmonizačního kódu 95.

O výměnu řidičského průkazu obsahující záznam o profesní způsobilosti řidiče mohou požádat řidiči na pracovišti registru řidičů ve zlínské ulici Ladislava Váchy. V pondělí a ve středu je oddělení v provozu od osmi do 17 hodin, v pátek potom od osmi do 12 hodin.

Žádost je zapotřebí podat nejpozději 30 dnů před koncem platnosti stávajícího průkazu profesní způsobilosti řidiče. K žádosti musí být doložen platný doklad totožnosti žadatele, tedy občanský průkaz nebo pas, doklad o absolvování školení v rozsahu 35 hodin, jednu průkazovou fotografii, řidičský průkaz a stávající průkaz profesní způsobilosti řidiče. Řidičský průkaz je vydán do 20 dnů od podání žádosti – správní poplatek činí 50 korun, příp. do pěti pracovních dnů od podání žádosti po úhradě správního poplatku 500 korun. „V případě vydání průkazu profesní způsobilosti řidiče je správní poplatek 200 korun,“ doplnil Dvořák.

Platnost nového řidičského průkazu pro držitele řidičského oprávnění C1, C, CE, CE, D1, D, D1E, DE je nově stanovena na pět let.

V případě, že řidič je držitelem i paměťové karty řidiče do tachografu, je nutné vyřídit rovněž novou kartu, která navazuje na číslo řidičského průkazu. Zde je třeba doložit jednu průkazovou fotografii a uhradit správní poplatek 700 korun.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x