Čtenář roku Zlínského kraje má na kontě 415 knih

Co Čech, to muzikant? Anebo co Čech, to čtenář? To už asi platí více. Zájem o knihy mají Češi třeba mezi Evropany pořád hodně nadprůměrný. I když statistických 17 knih na hlavu a rok zrovna úchvatně nepůsobí. Ovšem ti, kteří dnes odpoledne dorazí do zlínské Krajské knihovny Františka Bartoše, ti budou mít onen počet poněkud či lépe řečeno hodně jiný.

Přečíst za rok 415 knih, to už je tedy výkon ! A vlastně to nemusí být přesné číslo. Dvanáctiletý vsetínský školák Tomáš Halmazňa toho mohl přečíst ještě více, zmíněná cifra jen přesně dokumentuje loňský počet výpůjček z Masarykovy veřejné knihovny ve Vsetíně.

Čtenáře roku Zlínského kraje, tedy největšího milovníka čtení knih do patnácti let dnes vyhlásí ve zlínské Krajské knihovně Františka Bartoše a je víceméně jisté, že v těchto prostorách už naposledy před stěhováním do nových prostor ve zlínském průmyslovém areálu.

Za vítězným Tomášem Halmazňou se umístil Daniel Žemla, kterého moc dobře znají v malé venkovské knihovně v obci Vidče na Vsetínsku, kde hrozí „vyčtením všeho, co má stránky„. Dan za rok přelouskal 343 knihy.

Čtenářem respektive čtenářkou roku v Krajské knihovně Františka Bartoše ve Zlíně se pak stala zlínská školačka Nandinerdene Delgerdlai, její součet za rok 2012 se zastavil na dalším úctyhodném čísle 281.

Pavla Gajdošíková ze zlínské Krajské knihovny Františka Bartoše uvádí zajímavé upřesňující údaje. Průměrný dospělý čtenář si vypůjčí a měl by i přečíst za rok 88 knih, dětský pak 64. Průkazná čísla svědčící o tom, že avizovaný „zabiják“ knih, tedy internet, naštěstí příliš nezabírá.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x