Počasí spíše vánoční: Velikonoce ve Slováckém muzeu ovšem v pohodě

Za okny poletují sněhové vločky, neznalého by to svádělo spíše k radovánkám vánočním. Ale ne, v kalendáři je konec března a ve Slováckém muzeu v Uherském Hradišti mají počasí nepočasí nefalšované Velikonoce.

Od pondělí do středy si tam podávají dveře lidoví umělci, kteří mají největším křesťanským svátkům co nabídnout. Samozřejmě jde o velikonoční klasiku. Třeba Taťána Malinová předvedla v úterý, jak vznikají kraslice polepované slámou, Tomáš Mareček zase ukázal své mistrovství při pletení pomlázek.

Ale dostává se i na jiné věci, řekněme méně známé. Studenti uherskohradišťské Střední školy průmyslové, hotelové a zdravotnické z oboru cukrář například předvedli výrobu velikonočních sladkostí, mazanců a jidášek, Petra Kučerová-Brandysová zase zaujala ukázkami paličkování.

Velikonoce ve Slováckém muzeu vyvrcholí ve středu 27. března. Novoveské batikované kraslice, bez nadsázky světový skvost představí Marie Vlčková, Antonín Hájek pozve přítomné do světa práce se dřevem, škrabané kraslice v jejich jedinečnosti budou dílem Marie Sekaninové.

V muzeu pojímají akci vždy jako svébytné tvůrčí díly. Poučit se může každý tím nejlepším způsobem, vše si může vyzkoušet a změřit tak své umění s opravdovými mistry oboru.

První dva byla návštěvnost hodně vysoká. Pokaždé si cestu za velikonoční krásou našlo kolem tříset lidí.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x