Velikonoční trhy ve Zlíně: svařák versus kraslice

Velikonoce jsou svátky... zimy, chtělo by se téměř letos říci. Velikonoční trhy na zlínském náměstí Míru, které právě začínají, to více než vyvracejí, potvrzují. Skutečně se letos na samém konci března přiklánějí spíše k tomu, že jde o měsíc, který letos stvrdil hodně důraznou zimu.

Rozhlížíme se s kamarádkou a opravdu nevím, co si dát. Samozřejmě se mi líbí kraslice, ale stejně samozřejmě se dívám, že se budeme muset zahřát. Tady vidím zajímavou věc, svařák z rybízu, to bude ono, na teploměru jsou nějaké dva stupně nad nulou, ale v noci mrzlo, až praštělo,“ prochází se zelenými stánky Naděžda Jahůdková ze Zlína.

Zlínské náměstí nabízí i tentokrát široký sortiment jarních i nejarních věcí. „Tohle se mi líbí, perníkových srdcí tu mají snad padesát druhů, určitě nějaké vyberu pro manželku,“ říká Pražan Richard Štraus, který sem zavítal v rámci služební cesty.

Koupil jsem krásnou pomlázku, už se těším, jak ji v pondělí uvedu do plné práce,“ těší se na věci příští Marek Mikel ze Zlína.

Trhy nejsou jen nákupní, jsou i příležitostí se na chvíli zastavit a popovídat si. Jen ta zima. „Snad se tu už zlomí, není možné, aby u nás zima trvala půl roku,“ vzteká se naoko u doušku zahřívacího moku Zdena Matznerová ze Zlína.

My to máme s manželkou vyřešené, teď si dáme vařenou kukuřici a pak jdeme na zákusek do cukrárny, jo a jaro, jaro přijde určitě, zpravidla bývá po zimě. Uvidíte, že to tak bude i letos,“ neztrácí optimismus zlínský senior Jiří Novák, který na trhy pozval svou manželku. „Nebojte, na srdce taky dojde, jen se musím pořádně rozkoukat,“ dodává s úsměvem.

Velikonoční trhy s přebohatým sortimentem, třeba i léčivých bylin nebo neléčivých, zato vynikajících bramboráků na vrstvě oleje, vyvrcholí na Velký pátek.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x