Kraj rozdělí na rozvoj obcí miliony korun

ZLÍN - Krajští radní se rozhodli podpořit obnovu venkova částkou 23 milionů korun. Jejich záměr musejí ještě posvětit zastupitelé, kteří zasednou v dubni, serveru Zlin.cz to oznámila mluvčí hejtmanství Gabriela Dvorníková.

Pokud návrh radních zastupitelé schválí, 23 milionů korun si mezi sebou rozdělí celkem 55 obcí. Finanční prostředky poslouží na obnovu venkovské zástavby a občanské vybavenosti v majetku obcí a rovněž na rekonstrukce a výstavbu místních komunikací.

V rámci podprogramu, vyhlášeného krajem počátkem letošního roku, mohli o podporu žádat výhradně obce Zlínského kraje do dvou tisíc obyvatel, přičemž mohli získat dotace v rozpětí od 50 tisíc až do jednoho milionu korun. Ve lhůtě určené pro přijímání žádostí jich bylo předloženo celkem 70. Po jejich vyhodnocení doporučila výběrová komise schválit 55 z nich.

Podpořeny byly například opravy chodníků v Roštění, Veletinách nebo Břestu, rekonstrukce místních komunikací ve Velkém Ořechově, Viganticích či Haluzicích, stejně jako stavební úpravy mateřských škol v Sehradicích, Sazovicích a Dolní Bečvě.

Mimo Podprogram na podporu obnovy venkova rada schválila přidělení dotace obci Nedachlebice na rozvoj vodohospodářské infrastruktury. Jedná se o částku 4,490 milionu korun, která představuje desetiprocentní spolufinancování projektu na vybudování kanalizačního sběrače. „Ten má vést podél potoka, do něhož budou napojeny všechny stoky, a na který bude navazovat kanalizační přivaděč odvádějící odpadní vody z obce Nedachlebice do kanalizační sítě obce Bílovice a odtud na čistírnu odpadních vod v Bílovicích-Včelarech. Také tuto dotaci musí ještě schválit krajské zastupitelstvo,“ upřesnila Dvorníková.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x