Zahnašovičtí klapači nahrazovali v obci zvony

ZAHNAŠOVICE - Třetí den vyšli v sobotu zahnašovičtí klapači na obchůzku obcí, aby podle velikonočních tradic nahradili hlasy zvonů, které odletěly do Říma. Tradice se v obci dodržuje celou řadu let.

Skupina pěti až devíti chlapců obchází obec vždy od odpoledních hodin na Zelený čtvrtek, poté během celého dne na Velký pátek a klapání završí v poledne na Bílou sobotu. Klapat vyrážejí v pět hodin ráno, pak průvod vychází v poledne a klapání zakončují v šest hodin večer. To aby lidem dali místo zvonů na vědomí ranní a večerní klekání a poledne. Než celou obec obejdou, trvá to hodinu. Tradice je v obci tak silně zakořeněna, že průvod klapačů neodradí ani déšť, mráz či sníh.

S tradicí nahrazování zvonů samoznějícími zvukovými nástroji je možné se setkat v oblastech se silnými folklorními tradicemi. Obchůzky mají různé regionální názvy, obyčejně v návaznosti na nástroje (klapání, hrkání, řehtání, harfování a podobně), a poměrně pevnou organizační strukturu podle věku účastníků. Obchůzku a vlastní hlučení řídí vždy nejstarší.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x