Velikonoce v bílém provedení: radosti poněkud zimního druhu

To, aby děvčata mohla "za odměnu" klukům a jejich šlahání odpovědět třeba sněhovými koulemi, to je skutečně věc nevídaná. Letošní Velikonoce takovou kouzelnou moc měly.

V neděli neskutečné dávky sněhu, v pondělí pak už hezký ale ryze zimní den. A samozřejmě tradiční výskot dívek a slečen, jakož i maminek a babiček.

U nás tradice ctíme, velikonoční šlahačka je příležitostí vyzkoušet, jak zvládají kluci nejen vlastní techniku švihu, ale jak jim to jezdí na voze s koňmi,“ popisuje tradiční parádu krojovaných mládenců v Kunovicích starostka Ivana Májíčková.

Veselo bylo na mnoha místech celého kraje. Už v neděli za krajně nepříznivého počasí, kdy bylo opravdu lepší zůstat pod střechou, uspořádala Společnost přátel slivovice České republiky v Uherském Hradišti košt nejlepších slováckých pálenek. „Vydařil se,“ konstatoval lakonicky duchovní otec akce Ivo Frolec.

Už v méně pozitivním duchu mohl hodnotit svoji sváteční velikonoční službu lékař Traumatologického oddělení zlínské Krajské nemocnice Tomáše Bati Miroslav Budoš. „Práce jsme měli více v neděli než v pondělí, je tu spousta zlomenin, lidé se nám docela vážně zraňovali při chůzi na kluzkém sněhu, teď je třeba na sádrovně pán se zlomeninou kotníku.“

Spousta šlaháčů ale své pondělní mrskání přehnala, třeba v Zádveřicích – Rakové měli hoši kolem čtrnácté hodiny hodně nejistý krok a skleněné oči.

Nejlíp si velikonoční pondělí užila devítiletá Eliška Vítková z Provodova. „No řekněte, kdy si zase budu moci udělat na Velikonoce sněhuláka,“ smála se dívenka, když oplácela koledníkům jejich tatarová „pohlazení“ vlastnoručně vyrobenými sněhovými koulemi.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x