Starou vojenskou budovu nahradí polyfunkční dům

KROMĚŘÍŽ - Na místě bývalé vojenské ubytovny na kroměřížském Hanáckém náměstí by měl vzniknout polyfunkční dům. Serveru Zlin.cz to sdělil mluvčí kroměřížské radnice Pavel Zrna.

Bývalý vojenský objekt dokresloval vzhled města déle než jedno století, stavba ubytovny pro vojáky začala v roce 1899 a po celou svou historii byla součástí někdejších Žižkových kasáren. Společnost PMS Reality jakožto vlastník začala s demolicí zchátralé trojpodlažní budovy na počátku letošního roku.

Budovu město získalo do svého majetku bezúplatným převodem v roce 2005, tak jako celý areál Žižkových kasáren. Hned v létě téhož roku ji zastupitelé nabídli k prodeji za devět milionů korun, ale protože se nepřihlásil žádný zájemce, do konce roku cenu ještě několikrát snížili na pět milionů. Na 15. prosinec 2005 bylo vyhlášeno výběrové řízení, do něhož se přihlásili tři zájemci, z nichž společnost PMS Reality nabídla nejvyšší cenu 7,6 milionu korun a za tu budovu získala.

Od té doby se až do současnosti s objektem nic nedělo. Léta chátral v sousedství nově vznikajícího Hanáckého náměstí a přitahoval hlavně vandaly a bezdomovce, kteří v něm dokonce způsobili požár.

„Rychlý spád dostaly věci začátkem roku 2012. V březnu ohlásil vlastník záměr stavbu odstranit kvůli zhoršujícímu se stavu a na parcele postavit dům nový. Se svým záměrem na další využití pozemku uvolněného demolicí investor vedení radnice, městskou architektku i stavební úřad ústně seznámil, zatím ale nepožádal o zahájení územního řízení. Na pozemku by měl vyrůst nový polyfunkční dům o stejné velikosti jako původní budova, s podzemními garážemi, byty a několika nebytovými prostorami v přízemí,“ dodal Zrna.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x