Zámek Lešná v Zoo Zlín má svého vlastního průvodce

ZLÍN - Zlínský magistrát spolu se Zoo Zlín vydali šedesátistránkového průvodce zámkem Lešná. Serveru Zlin.cz to sdělil mluvčí města Zdeněk Dvořák.

Jednotlivé kapitoly s věnují historii zámku i zajímavým osobnostem, které zde žily. Informace jsou čerpány z několika zdrojů. Základem byla publikace historika Zdeňka Pokludy Zámecký areál Lešná z roku 2004.

Důležitou část nového průvodce tvoří snímky dnešní podoby zámku a jeho prohlídkové trasy. Autorem fotografií současného interiéru je fotograf Miroslav Pokorný. V archivech se podařilo dohledat i pár historických záběrů hraběcích salonů, které jsou pro srovnání umístěny na stránkách průvodce. Zmíněny jsou i další zajímavé budovy v areálu, které kdysi k zámku patřily, jako například elektrárna, bažantnice, zámecká kuchyně či Reineltův dvůr.

Průvodce zámkem Lešná u Zlína obsahuje desítky archivních fotografií. „Čtenáři se seznámí s historií rodu Seilernů, jehož příslušníci vlastnili celé lukovské panství. Bylo nutné opakovaně navštívit Moravský zemský archiv v Brně, kde je uložený obsáhlý archiv tohoto šlechtického rodu. Spoustu zajímavých fotografií měli i v okresním archivu na Klečůvce v archiváliích obce Lukov. Zajímavé bylo například zjištění, že hraběcí rodina využívala ke koupání rybník mezi zámkem a Tyrolem,“ uvedl primátor Miroslav Adámek (TOP 09/STAN).

V publikaci se objevuje i několik zajímavých detailů. Jsou zde například otištěny fotografie obou žen Františka Seilerna, který nechal lešenský zámek postavit. Jeho první žena Ilona zemřela rok a půl po svatbě, pár týdnů po porodu. A tak se mladý hrabě znovu oženil, a vzal si svou švagrovou Saroltu, Ilonino dvojče.

Pohádkové šlechtické sídlo, které se nachází v areálu zoo, letos slaví malé výročí. Jeho stavba totiž byla dokončena před 120 lety. Hraběcí rodina Seilernů se do svého nového domova nastěhovala v roce 1893.

Průvodce zámkem Lešná u Zlína vyšel v nákladu 3 500 kusů. Je v proději v Městském informačním a turistickém středisku v budově radnice a v Zoo a zámku Zlín-Lešná.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x