Jarní otevírání rozhledny na Doubravě

Klub českých turistů Vizovice již po sedmé na jaře otevírá rozhlednu. Vypadá to tak, že dav turistů vyrazí z náměstí ve Vizovicích po naučné stezce „Vizovické prameny“ po Lázeňské ulici kolem Turistického pramene, kolem Chladné studny .U Chladné studny je posilovací zastavení a zápis do „ vrcholové knížky“, uložené v kapličce u Svaté panenky Marie Lurdské. Dále pokračujeme na „Barák“ a potom v závěrečném stoupáku je to namáhavější, ale celkově hodnotíme trasu jako středně náročnou.

 Tedy rozhledna byla otevřena v sobotu 23.3.2013 v 10 hod. za nečekaně pěkného počasí. Pod nohama byl zmrzlý terén , ve vyšší poloze zasněžený . Výhledy byly dobré a slunečné počasí vzbuzovalo dobrou náladu. Studený vítr na vrcholu rozhledny připomínal, že zima se ještě nevzdala. Táboráček a svařáček pod rozhlednou nikdo neodmítl a pan Žalek, správce rozhledny, se svým synem měli co dělat! obsloužit chtivé turisty. Ve stánku u rozhledny nás vždy vítá pan Žalek, strážce rozhledny, který se stará i oheň a jeho kobylka Danuška vozí na rozhlednu potřebné zásoby toho co mají turisté rádi. Pan Žalek se svojí kobylkou umí lesní práce. Rozhledna by ho neuživila.

Shrnutí trasy

  • start: náměstí Vizovice
  • cíl: rozhledna Doubrava
  • délka: 12 km
  • náročnost: střední
  • čas: 4 hodiny
  • převýšení: 380 m n. m.

Nejenom z Vizovic, ale ze všech světových stran se schází turisté, ze Slopného po nově zřízené stezce Žokeje Váni a z Loučky a dalších obcí z blízkého okolí. Potkají se známí, kteří se vídají na turistických stezkách a rádi si poklábosí i zazpívají. Nezbývá než vyšlapat 173 schodů do výšky 33,5 m nad patou rozhledny ve výšce 676 m.n.m. Když je dobrá viditelnost jako dnes , jsou rozhledy nejen na Vizovické vrchy, ale na Hostýnské vrchy, Bílé Karpaty a někdy ještě dál.
Zúčastníte-li se uvidíte cestou čím dál tím vzácnější bukové porosty a další přírodní zajímavosti vizovických hor a přijdete-li častěji, seznámíte se s „velkou turistickou rodinou“. Jsou to pořád jedni a ti samí, potkáte je na Sněžce, na Radhošti a nebo na rozhledně na Doubravě.

Fotogalerie

run_function(‚hash‘,’po-modules-photogallery‘,’14436′,’global $wc;$wc=array();$pom=stripslashes(‚686‘); $wc[‚id‘]=(($GLOBALS[‚interpret‘]->is_serialized($pom))? unserialize($pom):$pom);$pom=stripslashes(‚14436‘); $wc[‚unique_id‘]=(($GLOBALS[‚interpret‘]->is_serialized($pom))? unserialize($pom):$pom);$wc[‚function_id‘]=’po-modules-photogallery‘;‘,’a:0:{}‘); ?>

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x