Na zámku ve Vizovicích jsou k vidění nové salóny

VIZOVICE - Několik novinek čeká v nové sezoně na návštěvníky zámku ve Vizovicích. Serveru Zlin.cz to oznámila Dagmar Šnajdarová z Národního památkového ústavu v Kroměříži.

Zámek ve Vizovicích nabízí od letošního roku na prohlídkové trase A nově instalovaný odpolední salón. Při realizaci se vycházelo ze studia dobových interiérů 19. a 20. století. Na trase B uvidí návštěvníci nově instalovaný čajový salón s množstvím kvalitních grafik, které doplnily také chodby 2. poschodí a ložnici hraběnky. Do prohlídkových okruhů se tak nově dostává dalších 35 grafik, více než dvě desítky dobových fotografií a původní nábytek, které se dosud nacházely v depozitářích. Po dvouletém restaurování nástěnné malby se do nabídky privátního okruhu B vrací také Čínský salonek.

Na zámku ve Vizovicích byla letos zahájena obnova zámecké kaple s uměleckou výzdobou mistra moravského sochařství Ondřeje Schweigela. „V rámci této náročné akce vyřešíme především odstranění vlhkosti a statických poruch kaple. Nevhodné klima dalo navíc prostor červotoči, který postupně napadl veškeré dřevěné vybavení kaple a v mnoha případech se stal příčinou jejich havarijního stavu,“ konstatovala Šnajdarová.

V rámci revitalizace kaple budou proto dřevěné části včetně oltářů ošetřeny některým z vhodných způsobů likvidace dřevokazného hmyzu – některé budou demontovány a převezeny do speciálních ozařovacích komor, jiné budou muset být ošetřeny na místě. Obnovy se dočká také původní štuková výzdoba a umělý mramor na oltářích, sloupech a sochách.

Zásadní podíl na získání dotací na obnovu zámecké kaple má současná ministryně kultury Alena Hanáková – ve snaze pomoci opomíjenému vizovickému zámku je získala již v době svého působení na půdě Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x