V uherskobrodském muzeu končí výstava o odkazu J. A. Komenského, expozice se přesune do škol

UHERSKÝ BROD - V Muzeu J. A. Komenského v Uherském Brodě je v neděli naposledy k vidění výstava nazvaná Jak chtěl změnit svět. Serveru Zlin.cz to sdělila Barbora Janečková z Centrály cestovního ruchu Východní Moravy.

„Výstava nabízí 15 vizuálně zpracovaných panelů přibližující myšlenkových odkaz Jana Amose Komenského, myslitele 17. století,“ upřesnila Janečková.

Výstava byla součástí letošních Dnů Komenského. Jakmile výstava v muzeu skončí, začne putovat po jednotlivých základních a středních školách.

Součástí výstavy je kromě 15 panelů také počítačový kiosek s hravým programem.

Úvodní panel dává proniknout do pohnutek Komenského, na dalších je ukázáno zakotvení učence v jeho moravském domově a Jednotě bratrské, jeho poznání, že vzdělávání se má aplikovat od nejútlejšího věku, vyprávění pokračuje panelem zdůrazňujícím krásu vědění, poté se opět vrací ke Komenskému a jeho snaze využít svého vzdělání ke službě ostatním. Další panel řeší otázku samotné školy, až dospěje ke Komenskému jako k vědci a k učenému světu jeho doby – je zde zmíněna jeho proslulá Pansofie. Další panel se věnuje nedobrovolnému exilu a následně je přehledně představeno putování Jana Amose až po jeho závěrečná léta strávená v Amsterodamu. Panel nazvaný Cesta ke Komenskému ukazuje, jak byl přijímán současníky i dalšími generacemi. A na závěrečném panelu je přehled vlastního života Komenského a obecného dění.

„Naším přáním je, aby si děti spíše než fakta odnesly základní ideu Komenského, totiž že svět, který nám byl svěřen, je krásný a stojí za to usilovat, aby všelijaké problémy člověk překonal a našel vlastní smysl své existence. A má samozřejmě podporovat národní hrdost a správné vlastenectví, které se uskutečňuje v celku všelidské společnosti,“ uvedl za muzeum Petr Zemek.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x