Zlínská radnice začne více chránit spořádané nájemníky

ZLÍN - Zlínská radnice se rozhodla zpřísnit podmínky výběru budoucích nájemníků z řad žadatelů o přidělení městského bytu. Jak serveru Zlin.cz řekl mluvčí magistrátu Zdeněk Dvořák, tímto krokem chce město více ochránit spořádané nájemce před problémovými.

Žadatelé o přidělení městského bytu budou muset před podpisem smlouvy o nájmu nově předkládat výpis z rejstříku trestů, potvrzení o bezdlužnosti a také výpis z přestupkového oddělení magistrátu. Nové podmínky začaly platit od 2. dubna, kdy je schválila rada města.

„Současná situace je v tomto směru velmi neutěšená. Především na obou segmentech na sídlišti Jižní Svahy doplácí řada slušných nájemců na to, že má za sousedy problémové jedince. Ti by po zpřísnění podmínek už neměli na městský byt dosáhnout,“ vysvětlil náměstek primátora Ondřej Běták (TOP 09/STAN), do jehož kompetencí městské byty patří a který vytvoření nových podmínek pro žadatele inicioval.

S problémovými nájemci má radnice dlouholeté potíže. Když už ale dosáhne ukončení smlouvy, ať už z důvodu neplacení nájmu nebo narušování občanského soužití, opakovaně se stává, že se tito lidé do městských bytů vracejí. „Stačí totiž, aby o jeho přidělení požádali jejich kamarádi nebo příbuzní, kteří dosud městský byt přidělený neměli. S nimi se poté vracejí i lidé, se kterými měli jejich sousedé a my značné problémy, často i několik let. A celý problém a jeho složité řešení začíná znovu. Právě tomu hodláme začít předcházet,“ ujistil Ondřej Běták.

Předkládání více dokumentů před podpisem nájemní smlouvy není jediným opatřením, které ve snaze ochránit spořádané nájemníky město připravuje. Těmi dalšími jsou například zákaz vstupu do budov s městskými byty pro podnapilé osoby nebo častější kontroly strážníků městské policie. V úvahu přichází i lepší technické zabezpečení vstupů do budovy, díky kterým by se do nich dostali pouze lidé, kteří v domech bydlí. „Jejich hosty bychom při vstupu evidovali a měli tak detailní přehled o tom, kdo se v budovách s městskými byty pohybuje,“ doplnila Věra Rosíková, která je pověřena vedením oddělení bytového v rámci odboru ekonomiky a majetku magistrátu.

Město v současné době nabízí bydlení především ve velkokapacitních domech, tedy v I. a II. segmentu nebo v ulici Nad Ovčírnou. V seznamu v současnosti eviduje na 1 800 žadatelů. Při podání žádosti o nájem bytu může žadatel uhradit částku tisíc korun jako příspěvek do Fondu na opravy a modernizaci bydlení. „Tato platba není povinná, ale je bodována deseti body, což zvyšuje šance na získání bydlení v městském bytě. Dar je možné uhradit pouze při podání žádosti,“ upřesnila Rosíková.

Z rozhodnutí rady zůstala výše nájemného v městských bytech stejná jako v loňském roce. Nájemníci ve standardních bytech platí platit 79,53 korun za metr čtvereční, v bytech se sníženou kvalitou 71,08 korun za metr čtvereční.

Město Zlín v současné době vlastní přibližně 2 200 bytů.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x