Výstava mapující život předků na Valašsku se přemístila do Valašských Klobouk

VALAŠSKÉ KLOBOUKY - V Městském muzeu ve Valašských Kloboukách bude od 9. dubna k vidění výstava fotografií Kdyby moje nožky, nechodily bosky, která na desítkách snímků představuje život předků na Valašsku. Jak serveru Zlin.cz řekla za obec Horní Lideč Ludmila Brousilová, výstava se do Klobouk stěhuje z Horní Lidče.

Autorkou snímků je Gabriela Miklová, která zachytila děti z lidečského folklorního souboru Valášek při dávných tradičních činnostech. Na fotografiích je tak k vidění například pasení oveček, otloukání píšťalek, vynášení Mařeny, modlitba v kostele, přeskakování ohňů, koupání v potoce a podobně. Příprava výstavy a její realizace trvala jeden rok.

„Fotilo se od zimy do zimy na nejrůznějších místech Horní Lidče. Na chvíli dětský soubor zavítal i do rožnovského skanzenu a Kosenky ve Valašských Kloboukách. Každá fotografie nám vypráví příběh. Příběh o bezstarostném dětství, dětských hrách, o lásce k místu, ale i lásce k lidem. Snímky zachycují jeden rok u valašských dřevěniček, starých stodol, život nahoře v horách i dole v údolí,“ doplnila vedoucí Valášku Silvie Matúšová.

Premiéru měla výstava začátkem prosince loňského roku v Horní Lidči. Za čtyři měsíce jejího trvání ji vidělo téměř šest tisíc lidí.

Expozice bude nyní k vidění ve Valašských Kloboukách, a to do první poloviny května.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x