Falzifikátoři obrazů, děste se! Přichází František Makeš

Rembrandt, Picasso, Chagall. To je společnost. Největší z mistrů výtvarného umění všech dob. Málokdo zná jejich díla tak důvěrně jako jeden velmi nenápadný prošedivělý muž čilosti naprosto obdivuhodné. František Makeš, rodák ze Zlína, už pětačtyřicet let žijící ve Švédsku. Malíř, restaurátor, vědec a mimo jiné expert na odhalování falzifikátů děl nejslavnějších světových výtvarných umělců.

Momentálně je ve Zlíně u příbuzných. Ve čtvrtek zamíří do Muzea Kroměřížska, aby tam v jedinečné přednášce nejen zaujal přítomné a pozval je na výstavu svých obrazů, ale aby přesvědčil širokou veřejnost o tom, o čem žurnalisty na pondělní tiskovce ve Zlíně. Totiž, že je doslova polyhistorem a člověkem s neskutečně obrovským rozhledem a přitom tak lidsky obyčejný.

Jedenaosmdesátiletý Makeš žije na jednom ze švédských ostrovů, vlastní desítky patentů, mimo jiné se ve své přebohaté praxi věnuje odhalování falzifikátů obrazů největších světových mistrů. „Byly jich už spíše tisíce než stovky,“ počítá. Neskutečně ceněný je pro svoji enzymovou metodu, která bezpečně odhalí i ty nejzdařilejší napodobeniny. „Někdy jde o život, nesmím o tom moc mluvit, představte si, že investujete miliony či desetimiliony, jak asi rád pak slyšíte, že máte falzifikát,“ zamýšlí se zlínský rodák.

Mám to tu pořád moc rád, mám tu bratra, ateliér, jsem tu doma,“ popisuje kroky v domovině. Jako expert se vydal do Švédska, pak v začínající normalizaci byl jeho návrat nežádoucí.

Moc rád bych se tehdy vrátil, měl jsem tu skvělou práci, ve Švédsku jsem pracoval na restaurování zcela legálně, byla taková doba, už jsem domů nemohl,“ vrací se na začátek sedmdesátých let, dobu prokletou z našeho pohledu odlivem nejlepších mozků. „Třeba čeští lékaři měli a mají ve Švédsku dosud skvělé jméno, uplatnili se i jako vědci,“ říká čilý osmdesátník.
Často si stěžujeme, jak je náš stát macešský ke kultuře, ale to není vůbec pravda, podmínky, které mohu srovnávat, jsou tu v tomto směru přímo skvělé, „udivuje pohledem na věc Makeš.

Jak se udržuje v dokonalé kondici duševní i fyzické? „Víte, hodně jím ryby, denně snídám jogurt a spoustu ovoce, možná je to v tom. Ale když jsem tady u nás doma, klidně bez problémů hřeším. Kachna, řízek a tak dále,“ směje se Makeš.

Ve čtvrtek začíná v Muzeu Kroměřížska výstava jeho čtyřiceti obrazů. V žádném případě nepůjde o falzifikáty, stoprocentní originály originálního muže daleko více známého v cizině než u nás doma.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x