Do zámku Napajedla se vrátí slavný rod Baltazzi

NAPAJEDLA - Do zámku v Napajedlích se opět vrací potomci slavného rodu Baltazziů, aby zde v pátek slavnostně zahájili výstavu Návrat rodu Baltazzi na zámek Napajedla. Server Zlin.cz o tom za zámek informovala Lucie Kittlová.

Vernisáž výstavy se pro zvané hosty uskuteční v pátek od 17 hodin, a to za přítomnosti přímého potomka rodu Alexe Baltazziho. Výstava mapuje život rodiny v době její největší slávy včetně mayerlingské tragédie, jež měla neblahý vliv na životy, svého času nejbohatší a nejvlivnější rodiny rakouské monarchie.

Baltazzi byli v druhé polovině 19. století jednou z nejmocnějších rodin Vídně. Ze čtyř bratrů Baltazziů se všichni věnovali nějakým způsobem dostihovému sportu, patřili mezi první rakouské věrozvěsty koňských dostihů podle anglických tradic, což je po celé monarchii proslavilo a zpřístupnilo jim cestu do vznešené společnosti.

S napajedelským zámkem je spjato především jméno Aristidese Baltazziho, jenž si roku 1884 vzal hraběnku Marii von Stockau a vyženil tak jedno z největších panství na Moravě – Napajedla. Do té doby se plně věnoval dostihovému sportu, kde získal řadu ocenění doma i v zahraničí, která mu vynesla značný majetek a samozřejmě uznání v šlechtických kruzích a samotné císařovny Alžběty. „Po svatbě s Marií se Aristides začal plně věnovat svému snu – založil a vybudoval zde dodnes jeden z nejvýznamnějších chovů anglických plnokrevníků v Evropě,“ konstatovala Petra Psotková, manažerka zámku.

Do života rodiny Baltazziů však zasáhla roku 1889 mayerlingská tragédie, při níž nejznámější milenecký pár té doby spáchal údajnou sebevraždu – korunní princ Rudolf a neteř Baltazziů, mladá baronka Mary Vetsera. „Důsledky, které způsobila smrt korunního prince, byly pro Rakousko i pro zúčastněné rodiny fatální. Hraběti Stockau a rodině Baltazzi byl zakázán přístup ke dvoru,“ dodala Psotková.

Návštěvníci se na výstavě dozvědí více o životech a událostech spojených s tímto významným rodem, který ovlivňoval dění u dvora 19. a 20. století. Vernisáže se zúčastní Alex Baltazzi se ženou a jeho syn Ginluigi Baltazzi se svojí ženou a dcerou. Dorazí také další pokračovatelka rodu Christine Hollemann z Rakouska. Výstava bude na zámku k vidění do konce roku.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x