Jitka Molavcová převezme ve Zlíně Uznání za tvůrčí přínos ve filmové tvorbě pro děti

ZLÍN - Jitka Molavcová získá při závěrečném ceremoniálu 53. ročníku Mezinárodního festivalu filmů pro děti a mládež Zlín Film Festival Uznání za tvůrčí přínos ve filmové tvorbě pro děti a mládež. Server Zlin.cz o tom za organizátory festivalu informovala Terezie Diehlová.

Letošní ročník nejstaršího festivalu svého druhu na světě, se koná od 27. května do 1. června. Uznání se začalo oficiálně udělovat v roce 1997, jeho historicky prvním držitelem se stal zlínský režisér hraných filmů pro děti a mládež Josef Pinkava. „Ve vybrané společnosti oceněných osobností jsou například Zdeněk Svěrák, Václav Vorlíček, Břetislav Pojar, Jiřina Bohdalová, Libuše Šafránková, Petr Nárožný a od loňského ročníku také Jiří Lábus,“ podotkla Diehlová.

Herečka, zpěvačka, spisovatelka, muzikantka a moderátorka Jitka Molavcová (17. 3. 1950, Praha) vystudovala střední průmyslovou školu grafickou. Po úspěšném konkurzu se v roce 1970 stala členkou proslulého divadla Semafor, v němž po boku Jiřího Suchého působí dodnes. Legendární se stala především její Žofie Melicharová, která stárnoucího kabaretiéra Jonáše věrně provází i na filmovém plátně (Jonáš a Melicharová, Jonáš aneb Jak je důležité míti Melicharovou).

Značnou popularitu u malých i odrostlejších diváků Jitce Molavcové přineslo účinkování v televizních pořadech pro děti v 80. letech (např. Malý televizní kabaret, Studio Kamarád), objevila se v řadě televizních pohádek (např. Taneček přes dvě pekla, Královna koloběžka, Doktorská pohádka, O chytrém Honzovi aneb Jak se Honza stal králem), jejím hlasem promlouvají hrdinové večerníčku Káťa a Škubánek či Berta a Ufo. Dnes ji z pořadu České televize Kouzelná školka dobře znají i nejmenší děti. Jitka Molavcová s úspěchem vystupuje v rozhlase, zpívá, je autorkou několika pohádkových knížek, bravurní hráčkou na kytaru a saxofon.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x