Nejteplejší den "made in" 2013

Předlouhá zima předvedla své umění bezezbytku, třeba na Velikonoce, což zůstane dlouho v paměti. Na druhé straně se urodil zřejmě nejteplejší den v historii s datem 18. dubna. V Praze naměřili dokonce přes 28 stupňů a rekordy padaly téměř na všech hydrometeorologických stanicích určených k oficiálnímu měření.

Východní Morava ovšem zůstala v tomto směru maličko v ústraní. Přesto to byl den, na který všichni čekali. Svorně vyrazily za opalováním tři kamarádky, studentky prvního ročníku holešovské Střední policejní školy Ministerstva vnitra Nikol, Eva a Vendula.

Paráda, sluníčko jak má být, zima byla hrozně dlouhá, koho by to bavilo,“ smála se neformální mluvčí „policejní studentské trojhlídky“ Vendula Kaděrová. Na teploměru bylo v Holešově 23 stupňů, ale také 35. „Přesně tolik nám teploměr ukazuje na ostrém sluníčku,“ smál se jarně-letním vrtochům počasí službu konající policista Roman Smýkal.

Je tu šafrán a tak je tu určitě konec zimy, už se nevrátí,“ těšila se na definitivní zúčtování se zimou Věra Sochorová v Pozděchově na Vsetínsku. Přímo před jejím stavením je jedna z mála luk, kde kvete tato velmi vzácná a kriticky ohrožená rostlina. I tam poslal teploměr rtuť o dva dílky nad dvacet stupňů. Projíždějící starostka Vlasta Sláčíková ale výmluvně ukazovala jen o nějakých sto padesát metrů dál. Na tamním lyžařském svahu je pořád ještě pěkně bílo.

24 stupňů dnes naměřili ve Zlíně i Uherském Hradišti, mimochodem teploty u nás dnes hravě předčily velkou většinu evropských přímořských letovisek.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x