Do Baťova institutu se přestěhovala i historická obuv

ZLÍN - Do 14. budovy 14|15 Baťova institutu ve Zlíně se z Obuvnického muzea v bývalém Baťově areálu přestěhovala i historická obuv. Serveru Zlin.cz o tom informovala mluvčí hejtmanství Gabriela Dvorníková.

Exponáty jsou nyní ve třetím podlaží a budou součástí nové stálé expozice Muzea jihovýchodní Moravy Princip Baťa / Dnes fantazie, zítra skutečnost.

Původní prezentace sbírky obuvi byla rozšířena zhruba o 10 procent. Přibyly exponáty, které muzejníci získali v posledních deseti letech nákupem nebo darem, výjimečně i na aukcích. Návštěvníci tak budou moci vidět nové kousky exotické obuvi i exponáty z druhé poloviny 20. století.

„Z nových cizokrajných exponátů určitě zaujme velmi vzácný exemplář orientální obuvi z jihovýchodní Asie. Je vyšívaný zlaceným dracounem, má mohutnou několikavrstevnou podešev, je to opravdový unikát,“ řekla Miroslava Štýbrová, kurátorka sbírky obuvi z Muzea jihovýchodní Moravy. Muzeum tuto obuv získalo v Mnichově na aukci za 10 tisíc korun.

Muzejníci obuv velmi opatrně přenášejí z krabic do vitrín, na rukou mají dokonce bílé rukavice. Je to nutnost, historické předměty je nutné chránit před agresivním potem. Obuv je mnohdy i velmi křehká. Třeba originální pohřební střevíc barona Floriána Gryspeka z Gryspachu z roku 1588 je ztvrdlý na kámen, kdyby muzejníkům spadl, rozbil by se stejně jako porcelán. Muzejní konzervátor Karel Šindel tvrdí, že obuv vyžaduje i speciální podmínky. Ideální vlhkost do 55 procent a teplotu kolísající mezi 18 a 22 stupni. Upravena bude také intenzita osvětlení.

„Všechny exponáty prošly konzervátorským zásahem, byly ošetřeny, očištěny, zbaveny starých tukovacích směsí, které na nich takzvaně vykvétaly. U některých jsme doplnili chybějící části. Prostě jsme obuv uvedli do takového stavu, aby vynikly její přednosti,“ konstatoval Karel Šindel. Nyní je potřeba exponáty upravit do vitrín. „Každá bota má jiný tvar, jinou barvu, musíme je sladit dohromady,“ vysvětlila aranžérka Milena Gregůrková.

Do Obuvnického muzea, které je součástí stálé expozice Muzea jihovýchodní Moravy ve 14|15 Baťově institutu, přibude ještě 12 velkých skleněných válců o průměru 70 centimetrů. V nich bude umístěna baťovská produkce od jejich počátků až po konec 2. světové války.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x