Bystřické muzeum oslaví výročí výstavou

BYSTŘICE POD HOSTÝNEM - Městské muzeum v Bystřici pod Hostýnem pořádá v pátek vernisáž své letos první výstavy nazvané 80 let muzea, která je věnovaná 80. výročí muzea. Serveru Zlin.cz to řekla za bystřickou radnici Ilona Musichina.

Výstava mapuje vývoj muzea a jeho osudy od založení v roce 1933 až po zánik v 70. letech 20. století a znovuobnovení v roce 2000.

Expozice je sestavena do několika celků – první část zachycuje postupné rozrůstání muzejních sbírek a představuje první přírůstky z let 1895 až 1933. Vystaven bude například i stříbrný Chomýžský poklad, zakoupený pro muzeum od nálezce obětavým mecenášem, podnikatelem Václavem Zbořilem. Muzeum, které dnes sídlí na zámku, během své historie měnilo svá stanoviště – součástí expozice je proto i replika původní muzejní instalace ze školy v Nádražní ulici nazvaná Valašská jizba. „Tady budou k vidění figuríny v lidových krojích pocházejících z městských sbírek či dobový nábytek. Druhá část výstavy nabízí přehlídku nejzajímavějších exponátů bystřického muzea podle oborů – předměty ze skla, kovu, keramiky, kamene, dřeva – a předvádí i nejnovější přírůstky získané od roku 2000,“ doplnila vedoucí muzea Eva Nedělníková.

Výstava připomíná také nejvýznamnější osobnosti spjaté se založením a existencí muzea.

Vernisáž výstavy 80 let muzea se uskuteční v pátek v 17 hodin v kruhovém sále zámku Bystřice pod Hostýnem. Potrvá do konce dubna.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x