Hvězdárna pořádá u příležitosti 1 150. výročí příchodu svatých Cyrila a Metoděje na Velkou Moravu speciální seminář

VALAŠSKÉ MEZIŘÍČÍ - Ve valašskomeziříčské hvězdárně bude v sobotu a neděli pokračovat třídenní seminář Možnosti života ve vesmíru, pořádaný u příležitosti oslav 1 150. výročí příchodu svatých Cyrila a Metoděje na Velkou Moravu. Serveru Zlin.cz to oznámila mluvčí valašskomeziříčské radnice Renata Votrubová.

Seminář pořádá hvězdárna ve spolupráci s Krajským úřadem Zlínského kraje, Českou astronomickou společností a Valašskou astronomickou společností. Je určen všem zájemcům z řad veřejnosti, zejména pak studentům, pedagogům a pracovníkům vzdělávacích institucí.

Příchod Cyrila a Metoděje na Velkou Moravu znamenal také posun v oblasti kultury, písma a vzdělanosti. Rovněž Hvězdárna Valašské Meziříčí se již více než půl století snaží o podporu a rozvoj vzdělanosti. „Při příležitosti významné události našich dějin jsme se rozhodli připravit seminář zaměřený na jeden ze základních fenoménů našeho vesmíru – život,“ informoval František Martinek, odborný pracovník valašskomeziříčské hvězdárny s tím, že v rámci akce se uskuteční také vernisáž výstavy s názvem Život ve vesmíru, která bude instalována ve vstupní hale hlavní budovy hvězdárny.

V sobotu začnou přednášky v devět hodin dopoledne, na programu bude například přednáška O původu života na Zemi, Světy ohně a ledu, Kde všude může být ve vesmíru doma, Hromadná vymírání v geologické historii Země či ET přichází – z laboratoře. V neděli potrvají přednášky od devíti do 12.30 hodin a odborníci si na tento den připravili povídání Od kvarků k prvním molekulám a Jsme ve vesmíru sami? aneb historie a současnost hledání života.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x