Do luhačovické přehrady vypustili rybáři další tuny ryb

LUHAČOVICE - Luhačovická přehrada je opět bohatší o několik tun ryb, rybáři zde vysadili další várku ryb od Povodí Moravy. Jak serveru Zlin.cz řekl hospodář luhačovického rybářského svazu František Miko, Povodí Moravy tak vrací ryby, jež bylo nutné před dvěma lety vylovit kvůli odbahnění přehrady.

Jen za letošní rok přibude v luhačovické přehradě kolem šesti až sedmi tun ryb. „Naposledy jsme do vody vypouštěli čtyři tuny kaprů, 300 kilogramů štik, 300 kilo okounů a 200 kilo línů. Chceme dát větší prostor dravým rybám, které přirozenou cestou eliminují přemnožené bílé plevelné ryby,“ konstatoval Miko.

Do letních prázdnin rybáři počítají ještě s vysazením candátů, pětikilových kaprů a štik. Každý rok investuje luhačovický rybářský svaz do zarybnění asi jeden až 1,5 milionu korun.

Povodí Moravy nechalo v roce 2010 přehradu vypustit, aby ji odbahnilo. Z vody tehdy museli rybáři vytáhnout přibližně 27 tun ryb. Nyní se život ve vodě pomalu vrací k normálu a rybářský svaz se chystá na 60. ročník tradičních Jarních rybářských závodů O putovní pohár Lázní Luhačovice. „Po vypuštění přehrady se stále setkáváme s obavami rybářů, zda je přehrada už napuštěná a zda je zarybněná. Mohu všechny ujistit, že závodníci se mají na co těšit. Není totiž lepší reklama, než když se rybář druhému rybáři pochlubí se svými úlovky,“ podotkl Miko.

Na rybářské závody si už lidé mohou pořizovat povolenky, kterých je celkem k dispozici 743, přibližně 350 se podařilo prodat během prvního týdne.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x