Vsetín patří mezi tři nejméně zadlužená česká města

VSETÍN - Město Vsetín v loňském roce hospodařilo se ziskem a zařadilo se mezi trojici nejméně zadlužených měst v celé České republice. Serveru Zlin.cz to sdělila mluvčí města Jana Čadová.

Rozpočet města Vsetína na rok 2012 byl schválen zastupitelstvem v roce 2011 a počítal se schodkem 40 milionů korun. Nejednalo se však o schodek určený na spotřebu, ale na předfinancování dotačních programů. Podle závěrečného účtu ale nakonec skončilo hospodaření města za minulý rok v kladných číslech. Město Vsetín se tak stalo třetím nejméně zadluženým městem v ČR.

Zastupitelé předpokládali příjmy ve výši 466 milionů korun a výdaje 505 milionů korun, přičemž schodek hospodaření ve výši 38 milionů korun byl zajištěn přijetím krátkodobého úvěru, který posloužil na předfinancování projektů dotovaných prostředky strukturálních fondů.

„V průběhu roku příslušné orgány města Vsetín provedly celkem 15 rozpočtových opatření, takže rozpočet města předpokládal příjmy ve výši 490 milionů korun a výdaje ve výši 530 milionů korun při 40 milionovém schodku hospodaření,“ informovala Jana Matochová, vedoucí finančního odboru vsetínské radnice.

Celkové hospodaření města za rok 2012 proti schodku skončilo přebytkem 38 milionů korun. Příjmy rozpočtu 2012 naplnilo město téměř na sto procent. U výdajů vykázalo město vysoké úspory.

„Na běžných výdajích jsme ušetřili 33 milionů, a to především díky úsporným opatřením a organizačním změnám, které radnice zahájila jak uvnitř úřadu, tak ve zřizovaných organizacích. U investic činila úspora 50 milionů korun,“ přiblížila starostka Vsetína Iveta Táborská (ODS) s tím, že tyto prostředky budou proinvestovány v letošním roce.

Ve výsledcích se také projevily vyšší daňové výnosy ze závislé činnosti a činnosti osob samostatně výdělečně činných, která, přestože stále zůstává pod úrovní výnosu této daně z roku 2001, vzrostla oproti roku 2011 o 85 procent. Příjem města naopak poklesl v daňových příjmech z DPH a nebyl naplněn ani očekávaný příjem z loterií a hazardu. „Proti prognóze ministerstva financí ve výši 22 milionů korun byl v souvislosti se změnou loterijního zákona dosazen výnos z loterií pouze poloviční, tedy 11 milionů korun,“ řekla Jana Matochová.

Po třech letech tak skončilo hospodaření v zisku a kladný výsledek na účtu byl na počátku roku 25 milionů korun, s tím že kontokorent je vyrovnán na nulu. Podle dluhové služby se město Vsetín zařadilo mezi města s dobrou ekonomikou a je třetím nejméně zadluženým městem v České republice.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x