Sochy ze zlínského náměstí se dočkají opravy

ZLÍN - Náměstí Míru ve Zlíně je od úterka dočasně bez soch svatého Donáta a svatého Floriána, čeká je restaurování, které se týká i podstavců. Serveru Zlin.cz to oznámil mluvčí magistrátu Zdeněk Dvořák.

Současně budou provedeny zemní práce, které mají zamezit vzlínání vlhkosti. Na svá místa se oba svatí vrátí za devět týdnů.

Sochy byly vytvořeny v roce 1799. Jejich autor je dnes už neznámý. „Obě odborný zásah potřebují. Projevuje se na nich činnost mikroflóry, stárnutí materiálu, i povětrnostní vlivy. Velmi jim uškodilo zejména dlouhodobé zasolení,“ sdělila Kateřina Pešatová, vedoucí zlínského odboru kultury magistrátu.

Restaurování soch je nákladnou záležitostí. „Radnici vyjde na 267 tisíc korun včetně DPH. Dalších 287 tisíc korun včetně DPH bude stát provedení izolace a terénní změny,“ vypočítal náměstek primátora Miroslav Kašný (KDU-ČSL).

V rámci úprav budou vyzdviženy podstavce soch nad úroveň stávajícího terénu, což ve spojení s izolačními prácemi má zamezit vzlínání vlhkosti k oběma památkám. „Rok po roku na náměstí přibývaly milimetry materiálu. Civilizační nánosy jsou téměř nepostřehnutelné, ale po dvou stoletích už dokáží ovlivnit i život kamene,“ dodala Kateřina Pešatová.

V případě sochy svatého Donáta půjde už o druhý restaurátorský zásah. Před dvěma lety ale památková péče práce zastavila. „Důvodem bylo to, že  bez odstranění příčiny vzlínání vlhkosti, tedy bez provedení terénních úprav, by restaurování bylo jen vyhozením peněz z okna,“ konstatovala Pešatová.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x