Provozní automaty v centru Zlína budou do roku 2015

ZLÍN – Z centra Zlína zmizí výherní automaty v první polovině roku 2015, nikoliv hned, jak to umožnil verdikt Ústavního soudu. Město totiž hodlá dodržet dohodu, kterou uzavřelo s podnikateli z oboru, informoval server Zlin.cz náměstek primátora Ondřej Běták (TOP 09).

Nynější vyhláška stanovuje, že v centru Zlína nastane úplný zákaz výherních automatů a obdobných zařízení po uplynutí tříletého takzvaného přechodného období, tedy v první polovině roku 2015. Město to nehodlá měnit, ačkoliv je to podle Ústavního soudu možné. Na návrh Klatov totiž paragraf zrušil, což v praxi znamená, že města a obce mohou videoloterijní terminály vykázat ze svého území s okamžitou platností, a nemusí tak dodržovat přechodné období.

„Ctíme dohodu, kterou jsme uzavřeli s podnikateli tohoto oboru. Počítají s tím, že budou mít až do konce roku 2014 čas připravit se na nové podmínky, které nový loterijní zákon stanovil. Připravit je o tento čas by od nás nebylo seriózní,“ vysvětlil Běták.

Právě on se podílel na tvorbě současné obecně závazné vyhlášky. Dalším spoluautorem byl i opoziční zastupitel Marian Lehocký (ČSSD). I on souhlasí s dodržením původní dohody. „Nastavili jsme určitou rovnováhu, která je akceptovatelná pro všechny. Pokud to není nezbytné, bylo by neúčelné do těchto vztahů zasahovat,“ řekl Lehocký.

Město by zakročilo do vyhlášky pouze v případě nedodržování dohody ze strany podnikatelů, což však není aktuální.

Radnice nadále hodlá automaty dostat z centra města. Ve zbývajících částech udělí výjimku těm, kdo splní podmínky. „Hlavním důvodem, proč jsme nezakázali oblast loterií v celém městě, je ten, že řada menších restaurací se bez příjmu z automatů těžko obejde. Chceme také, aby město mělo i nadále možnost mít příjmy z tohoto druhu podnikání, byť v omezené míře,“ zdůvodnil Běták.

Město si z příjmů z loterií ponechá okolo 15 až 20 milionů korun. Zbylou částku rozdělí do oblasti sportu, kultury a sociální oblasti.

Od loňského přijetí nové vyhlášky klesl počet hracích přístrojů ve Zlíně. V případě nejpočetnějších videoterminálů se množství vydaných povolení na jejich provozování snížil z téměř 1500 na necelých 800.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x