Nedostatek dětí vyřeší v Uherském Brodě sloučením základní a mateřské školy

UHERSKÝ BROD - Uherskobrodští zastupitelé schválili záměr sloučit od 1. září 2014 Základní a Mateřskou školu Újezdec, a to v reakci na klesající počet dětí. Serveru Zlin.cz to uvedla mluvčí města Elen Sladká.

Naplněností kapacity základních a mateřských škol ve městě se uherskobrodská radnice zabývala už v roce 2011. Vlivem nízké porodnosti již několik let klesá počet žáků, v částech Těšov a Újezdec jsou zařízení naplněna jen z poloviny.

Loni město snížilo kapacitu Mateřské školy Těšov na 35 žáků. Kapacita Mateřské školy Újezdec je stanovena na 45 dětí. Počet zapsaných dětí je v současné době 28. Další třídu není možno otevřít z důvodu nedostatečného počtu dětí. Do Základní školy Újezdec může chodit až 150 žáků. V současné době ji navštěvuje 58 dětí, je tedy využita jen na 35 procent. „V nejbližších šesti letech dojde k velmi mírnému navýšení počtu dětí,“ doplnila Sladká. Za předpokladu, že všechny děti, které mají trvalý pobyt v Těšově a Újezdci, budou docházet do Základní školy Újezdec, bude škola kapacitně naplněna do 65 procent. Stále zde zůstává nevyužito 35 procent, což znamená zhruba 50 žáků.

Poskytování školní výuky je v současné době pro ředitelku školy i pedagogické pracovníky velmi náročné. Vzhledem k tomu, že normativ na mzdy pedagogů je určen dle počtu docházejících dětí, nemůže škola přijmout dostatečný počet pedagogů k zajištění výuky. Učí se ve spojených třídách, což se rodičům nelíbí. „Je také problém zajistit financování provozních pracovníků, které je obdobně jako u pedagogů odvislé od počtu zapsaných dětí bez ohledu na to, že rozloha školy na úklid, opravy i údržbu zahrady zůstala stejná, a je třeba se o tyto objekty starat,“ dodala Sladká.

Sloučení mateřské a základní školy by mělo přinést plné využití kapacity Základní školy Újezdec, úspory provozních prostředků (v současné době se zbytečně otápí dvě třetiny školy a třetina mateřské školy) a současně operativnější využití mzdových prostředků.

Rodiče předškolních dětí tato změna téměř nezasáhne, v mnohých případech to naopak usnadní rodičům doprovod dětí, pokud vodí školáka i předškoláka. Mateřská škola je navíc u frekventované křižovatky, zatímco základní škola se nachází v klidné části a je zde možnost využití většího hřiště. Roční úspora provozních prostředků za mateřskou školu bude činit minimálně 250 tisíc korun. „Počítáme s přebudováním části objektu pro potřeby sloučené Základní a Mateřské školy Újezdec, což budeme moci provést za provozu. Navíc před školou vybudujeme nové parkoviště,“ uzavřela Sladká.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x