V Rožnově i Valmezu budou lidé poslouchat ptačí zpěv

ROŽNOV POD RADHOŠTĚM, VALAŠSKÉ MEZIŘÍČÍ - Poznávat ptačí zpěv budou moci obyvatelé Rožnova i Valašského Meziříčí, v Rožnově se akce uskuteční poslední dubnovou neděli, ve Valašském Meziříčí pak 1. května. Serveru Zlin.cz to sdělila Barbora Janečková z Centrály cestovního ruchu Východní Moravy.

V Rožnově mají milovníci přírody sraz v osm hodin ráno u Bučiského mostu pod Hradiskem. Lidé pak půjdou dál po trase naučné stezky Hradisko na Vápenku a zpět do Rožnova. Ornitologové budou mít připravenou ukázku hlasových nahrávek, odchytu a kroužkování ptáků. Akce se uskuteční za každého počasí.

Exkurzi zaměřenou na poznávání ptačího zpěvu mohou první květnové ráno absolvovat i lidé ve Valašském Meziříčí. Sraz účastníků je o půl sedmé ráno u vstupu do zámku Kinských.

„Účastníci komentované prohlídky a poslechu budou moci spatřit a naučit se poznávat dle zpěvu minimálně 30 ptačích druhů. Kromě ptáků hnízdících v parku Kinských, na sídlišti Křižná a u Rožnovské Bečvy budou k vidění poslední tažné druhy ptáků, které v těchto dnech ještě přilétají na naše území,“ poznamenal průvodce Karel Pavelka. Dodal, že zájemci si s sebou mají vzít dalekohledy a triedry. V případě silného deště se akce konat nebude.

Akci započali ornitologové v anglickém Birgminghamu v roce 1983 jako Vítání ptačího zpěvu (Dawn Chorus Day). Instruktáže v poznávání ptáků dle zpěvu a hlasu v brzkých ranních hodinách se pak staly nedílnou součástí aktivit ornitologů i dalších odborných organizací po celém světě.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x