Zlínská výstava Můj baťovský domek inspirovala architektku k vydání stejnojmenné knihy

ZLÍN - Zlínská architektka Jitka Ressová vydala novou knihu Můj baťovský domek, jde o katalog baťovského bydlení vycházející ze stejmojmenné výstavy, která se ve Zlíně konala loni na přelomu května a června. Server Zlin.cz o tom informoval mluvčí magistrátu Zdeněk Dvořák.

Výstava prezentovala současné úpravy baťovského bydlení a jejím cílem bylo konfrontovat někdejší záměry tvůrců s novými požadavky a představami, které jsou na bydlení současnými obyvateli kladeny.

Publikace obsahuje 19 rekonstrukcí na přehledných schématech a půdorysech. Vybrané projekty ukazují zdařilé a v jistém ohledu zajímavé přestavby a dokládají, že omezení, ať už prostorová nebo daná regulací, nemusí být nutně omezením v individuálním a kreativním využití obytného prostoru.

„Cílem mé práce bylo nahlédnout na problematiku individuálního bydlení, které má určitá omezení jak prostorová, tak institucionální, pohledem architektky, která ve městě žije. Dospěla jsem k tomu, že návod na rekonstrukci domků v Městské památkové zóně není jen o předpisech a ideálním typovém projektu, který najdete na webových stránkách města. Je to spíše o individuálním přístupu architekta,“ uvedla Jitka Ressová.

V katalogu stejně jako na výstavě je stěžejní část věnována projektům – ukázkám realizací přestaveb především půldomků. Samostatnou kapitolu tvoří stať věnovaná zahraničním lokalitám, které je možné se Zlínem srovnávat.

Projekty doplňují fotografie Libora Stavjaníka, dokreslující vnitřní atmosféru bydlení a obraz ze života domů. Přílohou katalogu je DVD s dokumentem Gabriely Jankové.Katalog je k dispozici ve zlínském infocentru.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x