Velké kino ve Zlíně uvede unikátní film místního filmaře

ZLÍN - Velké kino ve Zlíně uvede v květnu unikátní dokument zlínského filmaře Libora Jeřábka, který popisuje krutý život lidí žijících v téměř izolované oblasti na úpatí známé osmitisícovky K2. Jak Zlin.cz řekl autor dokumentu Libor Jeřábek, mnohé záběry vznikaly v místech, kam se běžně žádní filmaři nedostanou.

Padesátiminutový dokument Khuda-E-Faring poukazuje například na nedostupnost lékařské péče a s tím spojenou vysokou úmrtnost dětí i na nezištnou pomoc ze strany českých horolezců. „Dojemné, poučné i drsné záběry z ještě drsnějšího prostředí přinášejí svědectví ze života muslimských rodin, kam se běžně žádný filmařský štáb nemá šanci dostat. Z náboženských důvodů je zde totiž zakázáno natáčet na kameru ženy a děti,“ podotkl Jeřábek.

Premiéra unikátního dokumentu se uskuteční ve zlínském Velkém kině 20. května v 19 hodin a zúčastní se jí i řada osobností, včetně všech protagonistů.

Film je důkazem, že i dva lidé jsou schopni realizovat úspěšný humanitární projekt. Významná česká horolezkyně Dina Štěrbová a Viťa Dokoupil od roku 2006 vytrvale pomáhají obyvatelům osady Arandu v severním Pákistánu, nepřístupné oblasti západního Himálaje v nadmořské výšce tři tisíce metrů. „Původně jsme plánovali pouze jednorázovou misi s cílem dopravit do těchto míst energeticky soběstačnou nemocnici. Tato výprava nakonec vyústila v rozsáhlý projekt, na kterém pracujeme již šest let a rozhodně nejsme u konce. Rádi se prostřednictvím dokumentu podělíme o naše zkušenosti s jinými lidmi a budeme rádi, když jednou v našich aktivitách bude někdo pokračovat,“ sdělila Dina Štěrbová, která jako první žena vůbec zdolala osmitisícovku Cho Oyu, pokořila Gašerbrum II a mnoho dalších velehor.

Projekt se stal vzorem pro další podobně zaměřené aktivity. V roce 2010 získal ocenění prezidenta republiky Zlatý záchranářský kříž v kategorii humanitární čin mimo území České republiky. „Doufám, že dokument osloví i další lidi, kteří chtějí pomáhat potřebným a bude inspirací pro nové humanitární projekty,“ dodal zlínský filmař Libor Jeřábek.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x