Slonice Sumatra vstala po půlstoletí z mrtvých

Před více než půlstoletím složila zdánlivě navždy své kosti. Když v roce 1959 odešla z tohoto světa, konkrétně ze zoologické zahrady ve Zlíně na onen svět letitá slonice Sumatra, nemohl nikdo tušit, že se za 54 roků v poněkud jiné podobě vrátí. A znovu bude těšit malé i velké, tak jako za svého mládí v cirkusových šapitó mnoha zemí světa.

Preparátoři odvedli neskutečnou práci, kosti staré slonice, která koncem svého pestrého života přišla kvůli onemocnění o část své obří nohy, totiž ležely dlouhé roky bez užitku ve dvou objemných krabicích. „Mimo jiné jsme je museli znovu ošetřit, nabělit a dát jim lepší vzhled,“ říká preparátor Benjamin Hlivka, který se titěrné práci věnoval více než dva měsíce.

Teď mohl kosti převézt do malenovického hradu a tady společně s dalšími odborníky složili Sumatru k jejímu dalšímu životu. „Jde o jedinou kostru slona, která bude u nás volně přístupná,“ říká Dana Lipovská, manažerka zlínského Baťova institutu.

Preparátorům trvala „skládačka“ kostry dalších šest hodin, nakonec nemohli postavit Sumatru na její vlastní kosti tedy nohy, to ale nic neubírá na jedinečnosti exponátu, který bude jedním z nejzajímavějších v právě dokončované unikátní přírodovědné expozici právě na malenovickém hradě. Vůbec poprvé si ji lidé budou moci prohlédnout 18. května.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x