Kuchaři a kuchařky mohou soutěžit o nejlepší jehněčí recept

VELKÉ KARLOVICE - Kuchaři a kuchařky mohou opět poměřit své síly ve třetím ročníku soutěže o nejlepší valašský recept, tentokrát na téma jehněčí maso. Své recepty mohou zájemci zasílat nejpozději do 15. června, server Zlin.cz o tom informovalamluvčí Resortu Valachy Martina Žáčková.

Vítězný recept obohatí nabídku zážitkové restaurace Vyhlídka ve Velkých Karlovicích.

Jehněčí maso, dříve spíše opomíjené, si v posledních letech získává velkou oblibu. Preferují ho milovníci zdravé stravy a patří také k typickým surovinám kuchyně na Valašsku, kde se dodnes lidé zabývají chovem ovcí. „Jehněčí maso není úplně snadné upravit do chutné podoby. Naši kuchaři mají několik osvědčených receptů, které pravidelně obměňují, ale rádi načerpáme inspiraci také zvenčí. Nemusí jít jen o hlavní jídla, ale také třeba polévky nebo předkrmy,“ uvedl ředitel hotelů Resortu Valachy Tomáš Blabla.

Dosud se uskutečnily dva ročníky soutěže. V prvním mohli lidé zasílat recepty na libovolné pokrmy typické pro valašskou kuchyni bez omezení suroviny. Tehdy kuchaři jako nejlepší vyhodnotili králičí kyselici. Loni byla soutěž zaměřena na pokrmy z králičího masa. I přes toto tématické omezení do ní lidé zaslali ještě více receptů než v prvním ročníku – osm desítek. Zvítězila králičí polévka s pohankou a červenou řepou.

Jedinou podmínkou pro zařazení receptu do užšího výběru poroty je použití jehněčího masa a dalších surovin, které jsou běžně dostupné v regionální kuchyni. „Hledáme specialitu, která má místní kořeny a přitom je natolik chuťově zajímavá, že uspokojí i náročné gurmány,“ uzavřel šéfkuchař Spa hotelu Lanterna Pavel Václavík.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x