Vyšetřování metanolové kauzy by měla policie dokončit v červenci

ZLÍN - V takzvané hlavní metanolové kauze dozorované krajským státním zástupcem Romanem Kafkou je nyní už 32 obviněných, z toho sedm je stíháno pro nejzávažnější trestný čin obecného ohrožení v úmyslné formě s trestní sazbou 12 až 20 let nebo trestem výjimečným, včetně doživotím. Serveru Zlin.cz to řekl státní zástupce Roman Kafka.

Celkem pět obviněných je ve vazbě. „Dalších 25 obviněných je stíhaných pro méně závažný trestný čin ohrožování zdraví závadnými potravinami, a to především v úmyslné formě. Konec vyšetřování čekám ze strany Policie ČR do července,“ podotkl Kafka. Kromě hlavní metanolové větve se šetří i další obvinění, ovšem pod dozorem jiných státních zastupitelství.

Pokud se týče dvou hlavních obviněných, kteří stáli na počátku řetězce metanolové směsi, tak jeden z obviněných, který až dosud s policií spolupracoval, se rozhodl změnit svoji výpověď. Učinil tak při čtvrté výpovědi, kdy se rozhodl vzít zpět své doznání, a to dobrovolně a za účasti svých obhájců i státního zástupce. „Tuto změnu výpovědi hodnotíme nyní jako nevěrohodnou a účelovou, a učiněnou zejména pod vlivem uvědomění si hrozby velmi vysokého trestu a vysoké náhrady škody poškozeným. O jiných důvodech motivace obviněného nebudeme nyní spekulovat. Každopádně předchozí výpovědi obviněného, včetně jeho doznání, jsou procesně použitelné a  jsou hodnoceny jako věrohodné,“ upřesnil Kafka. Soud ponechal oba hlavní obviněné nadále ve vazbě.

K návrhu trestu je podle Kafky nyní předčasné se vyjadřovat, protože není skončeno vyšetřování. „Nicméně, s ohledem na fatální a neodčinitelné následky jejich jednání i s ohledem na postoj obviněných k jejich trestné činnosti, si jen těžko umím představit jiný návrh trestu než nejpřísnější rmožný,“ dodal Kafka.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x