Dívka z Vlčnova potřebuje transplantaci jater, obec pro ni vytvořila sbírku

VLČNOV – Na transplantaci jater nyní v pražské motolské nemocnici čeká pětiletá Adélka z Vlčnova, která má od narození velké zdravotní problémy. Nemocné děvče podporuje i samotná obec Vlčnov, která pro ni vytvořila veřejnou sbírku, informovala server Zlin.cz teta děvčete Lenka Bartošová.

Lidé mohou rodině posílat peníze v různé výši. „Číslo účtu je 3229609379/ 0800,“ sdělil vlčnovský starosta Jan Pijáček (ODS).

Osud dívky není radnici lhostejný. „Je nám líto, že má tak malá holčička takovou smůlu. Pro celou rodinu je situace velmi těžká a bez pomoci by mohla mít velké problémy,“ upozornil starosta. Právě proto obec ještě rodinu podpoří další částkou v řádu desetitisíců, které jí předá mimo sbírku. „Peníze ze sbírky jsou totiž určené na léčbu a náklady s ní spojené. My ale poskytneme peníze ještě na udržení domácnosti, protože rodina se kvůli těžké životní situaci dostala do finanční tísně,“ vysvětlil Pijáček.

Dívka je nemocná od narození. „Když přišla na svět, celá zčernala. Zjistilo se, že nemá vyvinuté žlučové cesty a nefungují jí játra. Ve čtyřech měsících jí doktoři vytvořili umělé žlučové cesty, ale funkce jater se zhoršovala,“ uvedla Bartošová. Adélka má navíc i takzvané varixy, nebo-li krevní měštky v oblasti krku. Poslední rok musela dojíždět do pražské nemocnice, kde jí každý měsíc varixy odoperovávali. „Kdyby praskly, mohla by se udusit krví. Bohužel se jí tvoří další a další,“ řekla Bartošová.

Koncem února se situace velmi zhoršila a Adélka skončila v nemocnici. Játra přestala fungovat úplně a zkolabovala jí levá plíce. Doktoři ji museli dát na umělou plicní ventilaci. Kvůli ní nemohla podstoupit transplantaci. V současnosti však dívka dýchá už bez pomoci ventilátoru. „Byla to hlavní podmínka pro transplantaci. Nyní se hledá vhodný mrtvý dárce. Pokud se nenajde, dárcem se stane jeden z rodičů,“ poznamenala teta.

--> --> --> --> -->