Čapí drama v Březolupech. Mladí nesmějí domů

Tenhle příběh bere za srdce. Čáp bez hnízda, to je něco jako bezdomovec v říši lidí. Nelehký úděl teď pronásleduje dva krasavce, kteří jsou už měsíc v Březolupech. Zatímco dva jiní čápi, zřejmě jejich rodiče, obývají už od roku 2010 hnízdo na tamním sloupu elektrického vedení, loňští novorozenci, kteří rodiče doprovodili v září do teplých krajin a teď se s nimi vrátili, se nemají kam vrtnout.

Tradiční hnízdo obývá on a ona. „On letos přiletěl 7. dubna v 17.25, ona o den později,“ udivuje přesnými zápisy recepční sousedního kempu Marie Mikulková. Další dva čápi přiletěli o pár hodin později, ale prostě nemají nárok.

Samice už nakladla vejce a ta teď zahřívá, samec ji následuje každý den. „Ale další dva velcí ptáci se do hnízda nedostanou, zkoušejí to, jenže samec je vždy vyžene,“ dává najevo pozorovatelské schopnosti paní Marie. Žádná rodičovská shovívavost se tu nevede.

Čápi patří k Březolupům už osmý rok. „Poprvé jsme je tu zaregistrovali v roce 2006,“ popisuje bystrá pozorovatelka. „Loni například přiletěli 3. dubna, předloni 6., odlet mají naplánován vždy na první týden v září, ale občas se to liší, podle počasí,“ říká paní recepční.

Dominantní samec je buď na hnízdě, anebo na střeše nedaleké koliby. „Tohle je taky pěkně zajímavá story,“ říká její provozovatel Miroslav Kuneta. „Čáp si totiž vždy najde místo na střeše a střešním oknem se dívá do malé místnosti sloužící jako sprchový kout. Je tam zrcadlo a jak se tak dívá, myslí, že tam má konkurenta a tak buší zobákem do střechy,“ směje se Kuneta.

Čápi už jsou naši dobří známí, není pro ně problém promenádovat se před námi na zemi jako pávi na zámku,“ doplňuje paní Mikulková.

Kam se ale vrtnou dva mladí, to ale neví ani ona, moc hnízd asi v okolí není. Že by příležitost třeba pro ochránce přírody? Možná by měli myslet i na příští roky, také letos určitě dva stálí sezonní březolupští dlouhozobí občané přivedou na svět mladé …

Anketa

run_function(‚hash‘,’po-modules-survey‘,’14294′,’global $wc;$wc=array();$pom=stripslashes(’57‘); $wc[‚id‘]=(($GLOBALS[‚interpret‘]->is_serialized($pom))? unserialize($pom):$pom);$pom=stripslashes(‚14294‘); $wc[‚unique_id‘]=(($GLOBALS[‚interpret‘]->is_serialized($pom))? unserialize($pom):$pom);$wc[‚function_id‘]=’po-modules-survey‘;‘,’a:0:{}‘); ?>

--> --> --> --> -->