Ve Zlínském kraji se lidem opět otevřely brány kostelů

ZLÍNSKÝ KRAJ - Ve Zlínském kraji začal další ročník projektu Otevřené brány, v rámci kterého si lidé mohou prohlédnout celkem 22 významných sakrálních památek i v doprovodu průvodců. Serveru Zlin.cz to oznámila mluvčí hejtmanství Gabriela Dvorníková.

Projekt, který je založen na spolupráci měst, obcí, farností, Arcibiskupství olomouckého a Zlínského kraje, trvá již pět let. V letošním roce je realizován s několika příjemnými změnami  –  obnovené provázení v bazilice Nanebevzetí Panny Marie a svatého Cyrila a Metoděje na Velehradě a nově zařazení unikátního dřevěného tolerančního kostela ve Velké Lhotě u Valašského Meziříčí.

„I v letošním roce Zlínský kraj pořádá školení pro průvodce, vydává informační letáky a zajišťuje propagaci na veletrzích turismu ve spolupráci s Centrálou cestovního ruchu Východní Moravy,“ podotkl krajský radní Ladislav Kryštof, zodpovědný za oblast kultury, památkové péče, cestovního ruchu a spolupráce s církvemi.

V kostelích se provádí od května do konce září dle dohodnutého režimu s farnostmi. Režim prohlídek je buď jen o víkendech, celý týden, nebo je provoz kombinovaný dle návštěvnosti v jednotlivých měsících.

Průvodci jsou většinou studenti a aktivní senioři.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x