Turisté ve Zlínském kraji tráví kratší dobu

ZLÍNSKÝ KRAJ - Návštěvnost turistů ve Zlínském kraji kopíruje v prvním čtvrtletí letošního roku vývoj z loňska. Jak serveru Zlin.cz sdělil Zdeněk Urbanovský z Centrály cestovního ruchu Východní Moravy, počet hostů mírně roste a naopak mírně klesá počet přenocování.

Informace týkající se návštěvnosti turistů v kraji vyplývají z údajů, které zveřejnil Český statistický úřad.

„Zimní měsíce nepatří ve Zlínském kraji z pohledu návštěvnosti k těm nejsilnějším, proto nás těší, že celkový počet hostů zůstal prakticky stejný jako v minulém roce (100,7 procenta). Dlouhodobě roste podíl zahraničních hostů, což se potvrdilo i v 1. čtvrtletí 2013 (108 procent),“ poznamenal Urbanovský.

V průměru o 11 procent se zvýšil počet hostů z preferovaných zdrojových trhů (Rakousko, Slovensko, Itálie, Rusko, Polsko), mírně stagnuje jen počet německých hostů. Z netradičních návštěvníků je zajímavý trvající růst čínské klientely. Takto se vyvažuje stagnace počtu tuzemských hostů (99,5 procenta).

U počtu přenocování byl ve Zlínském kraji zaznamenán pokles o necelá tři procenta. „Tento jev lze přičíst jednak trvající ekonomické recesi, ale zejména vlivu úsporných opatření vlády směrem k lázeňské péči hrazené ze zdravotního pojištění. Ta se projevují nejen v počtu pacientů, kteří směřují do lázní, ale také v délce jejich pobytu, jež se zkracuje v průměru o 25 procent. Vzhledem k tomu, že na území Zlínského kraje leží největší moravské lázně Luhačovice, ale i další lázeňské subjekty, jsou tyto vlivy významné,“ dodal Urbanovský.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x