Cyril s Metodějem ve Zlíně

Cyrilometodějský Velehrad. Prostý a mnohoříkající název výstavy v nových prostorách Baťova institutu v budově č.14 v bývalém obuvnickém areálu ve Zlíně. Množství historických fotografií, nákresů, map, ale také dalších 110 sbírkových předmětů z fondů Slováckého muzea v Uherském Hradišti a Muzea jihovýchodní Moravy ve Zlíně.

Výstava je samozřejmě motivována letošním 1150 výročím příchodu svatých Cyrila a Metoděje na Velkou Moravu. Autory jedinečné expozice jsou Miloslav Pojsl z Univerzity Palackého v Olomouci a Blanka Rašticová ze Slováckého muzea v Uherském Hradišti.

Byli bychom moc rádi, kdyby výstava o velikánech naší historie poučila, pobavila a taky vzdělávala,“ shrnuje Rašticová i za spoluautora cíle expozice v přízemí Baťova institutu.

Návštěvníci se seznámí s obdobím Velké Moravy, značná část je ovšem věnována historii Velehradu jako centru dialogu a mezi východními a západními Slovany. Velmi zajímavé je sledovat také ikonografii obou věrozvěstů, tedy to, jak si jednotliví umělci v různých dobách představovali dva soluňské bratry.

Neobyčejný pohled do historie našich raných dějin se ve Zlíně nabízí až do 8. září.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x