Ve Zlíně vypuknou Dny strojírenství

ZLÍN - V budově 53/A bývalého areáku Svit ve Zlíně se od pondělka uskuteční výstava Dny strojírenství ve Zlíně, která potrvá do konce června. Serveru Zlin.cz to oznámila Barbora Janečková z Centrály cestovního ruchu Východní Moravy.

Výstava je určena jak žákům základních a studentům středních škol, pro které jsou zde přichystány přednášky s diskuzí a vědomostní kvízy, tak široké veřejnosti, okruhu přátel, rodičům s dětmi. V neposlední řadě pak bývalým i současným pracovníkům zúčastněných firem, kterým jsou zvláště věnovány Dny setkání pracovníků. Součástí výstavy je také burza pracovních příležitostí pořádána Úřadem Práce Zlín.

Návštěvníci se budou moci projít historií strojírenství města Zlín, a to od jeho počátků v roce 1903 až po současnost, přehledně zpracovanou a zobrazenou na panelech s fotografiemi. Prezentaci toho nejzajímavějšího, co se v současném zlínském strojírenství děje obstará 16 vystavujících firem.  Základem prezentace je informovat střední technické školy o možnostech strojírenství a uplatnění studentů na trhu práce v tomto oboru.  Historický pohled na vývoj a transformaci strojírenství ve Zlíně je zároveň také jakýmsi zmapováním rodokmenu jednotlivých současných firem. Dny strojírenství mají také za úkol ukázat dnešní areál bývalého Svitu jako stále fungující, tepající organismus s potenciálem pracovního uplatnění pro nastupující generace.

Denně se přednášek zúčastní děti ze dvou škol. Bude se jim věnovat moderátor a odborníci z oboru. Po přednášce je pro ně připravena exkurze do výrobního provozu. V prvních dvou týdnech by mělo výstavu navštívit asi 500 žáků. V rámci výstavy se také uskuteční na Úřadu práce Zlín burza pracovních příležitostí. Bývalým i současným pracovníkům stojírenských firem budou věnovány Dny setkání pracovníků, a to: 16. května technického úseku, 21. května metalurgie, 22. května obuvnických strojů, 23. května obráběcích strojů, 27. května OTS a 28. května ostatních úseků.

„Výstavou bychom chtěli jednak upoutat mladou generaci, ukázat jakým vývojem prošlo strojírenství a jak vypadají jednotlivé technické profese v konkrétních firmách, ale také znovu svolat všechny bývalé zaměstnance a přátele těchto podniků, shledat se a zavzpomínat. A pokud by se tato setkání stala tradicí, bylo by to moc hezké i přínosné, troufám si tvrdit, pro všechny generace,“ uvedl Pavel Novosad, duchovní otec myšlenky Dnů strojírenství ve Zlíně.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x