Voda v historických zahradách je tématem mezinárodní konference v Kroměříži

KROMĚŘÍŽ - Klub UNESCO spolu s Národním památkovým ústavem v Kroměříži pořádá v Arcibiskupském zámku dvoudenní mezinárodní konferenci Historické zahrady Kroměříž 2013 - Voda - pramen života. Serveru Zlin.cz to sdělila Barbora Janečková z Centrály cestovního ruchu Východní Moravy.

Akce začíná v pondělí a potrvá do úterka. Mezinárodní konference je směrována k problematice obnovy, péče a soudobého využívání památek zahradního umění. Péče o zachování kroměřížských historických zahrad pro příští generace a adekvátní využití jejich kulturně vzdělávacího potenciálu je jak prioritou správce objektů, kterým je Národní památkový ústav, tak zástupců města a regionu, především však více jak 20tileté činnosti občanského sdružení Klubu UNESCO Kroměříž.

Zvolené téma konference Voda – pramen života (obnova a péče o vodní prvky a vodohospodářské objekty v kompozici historických zahrad a parků) úzce navazuje na realizaci projektu obnovy části Květné zahrady v Kroměříži, v jejímž rámci bude letos uskutečněna památková obnova řady unikátních historických vodních prvků i instalace soudobých technologií podporující udržitelný rozvoj.

Kromě širší prezentace těchto ojedinělých počinů zazní v programu konference příspěvky odborníků, kteří téma voda v zahradním umění představí z mnoha úhlů pohledu – filosofického, historického, architektonického, technického, technologického a podobně. „Výstupem konference bude sborník přednesených referátů. Jako tradičně bude na odbornou část navazovat řada doprovodných programů, které se pokusí představit kroměřížské zahrady jako živoucí prostor pro lidi naplňovaný uměním,“ dodala Janečková.

Národní památkový ústav, územní odborné pracoviště v Kroměříži, je již letitým pořadatelem a spolupořadatelem odborných vzdělávacích akcí zaměřených na péči a obnovu památek. Kroměřížské pracoviště se specializuje především na památky zahradního umění. Každoročně jsou pořádány metodické dny a v dvouletém intervalu se jako odborný garant programu zapojuje ústav do organizace již tradiční konference Historické zahrady Kroměříž.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x