V Kloboukách férově posnídali

VALAŠSKÉ KLOBOUKY - U pece v dřevěnici valašskoklobouckých ochránců přírody Kosenka se sešlo asi 24 lidí, aby zde posnídali fairtradové a lokální potraviny. Serveru Zlin.cz to oznámila mluvčí města Lenka Zvonková.

Účastníci tak vyjádřili podporu produktům, při jejichž výrobě byl brán ohled na lidská práva, životní prostředí a nebyla zneužita dětská práce. Férová snídaně se uskutečnila v rámci Světového dne pro fair trade, který se druhou květnovou sobotu slaví již desátým rokem po celém světě. Snídaňový happening se konal v téměř 90 městech.

„Zatímco v roce 2011 se snídalo na podporu fair trade ve 41 českých a moravských městech, v loňském roce se jejich počet zvýšil na 57. Letos se snídalo dokonce na téměř 90 místech. Je to signál stoupajícího zájmu spotřebitelů o spravedlivě obchodované produkty a důstojné pracovní podmínky v zemích globálního Jihu,“ sdělil koordinátor Férové snídaně Stanislav Komínek z neziskové organizace Na Zemi, která akci zastřešuje.

Podle výsledků zveřejněných tento týden dosáhl maloobchodní obrat fairtradových výrobků v roce 2012 celkem 113 milionů korun, což představuje oproti roku 2011 nárůst 23 procentř. Fairtradové výrobky lze zakoupit nejen ve specializovaných prodejnách a zdravých výživách, ale také v některých supermarketech.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x