Kroměřížské muzeum představí dosud nezveřejněné dobové fotografie

KROMĚŘÍŽ - Muzeum Kroměřížska chystá v rámci 750. výročí vzniku města novou výstavu Fotografie kroměřížských událostí, která představí archivní snínmky z let 1864 až 1948. Serveru Zlin.cz to řekl mluvčí města Pavel Zrna.

Výstava začne 23. května. „Většina z fotografií ještě nebyla zveřejněna,“ uvedl k výstavě ředitel Muzea Kroměřížska Jiří Stránský.

Návštěvníci uvidí snímky z významných akcí v Kroměříži na sklonku 19. a v první polovině 20. století. Je mezi nimi například zdokumentování slavnostní brány k uvítání ruského cara Alexandra III. a rakouského císaře Františka Josefa z roku 1885, jubilejní všeobecné hospodářské výstavy v Květné zahradě v roce 1908, svěcení židovské synagogy v roce 1910, vojenské manévry za účasti prezidenta Masaryka v roce 1929, regulace řeky Moravy z let 1908 až 1910, první návštěva prezidenta Beneše v roce 1936 nebo předláždění Velkého náměstí. 

„Expozice navazuje na úspěšnou prezentaci Fotografie kroměřížských památností, která byla realizována v roce 2010,“ doplnil kurátor výstavy Josef Ščotka. Dodal, že výstavu doplní také snímky z poslední návštěvy Maxe Švabinského v Kroměříži u příležitosti jeho 60. narozenin, která je již od zimy umístěná na schodišti muzea.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x