Do zlínských školek nastoupí přes 600 dětí, 120 dětí školky musely odmítnout

ZLÍN - Do městských mateřských škol zřizovaných městem Zlínem nastoupí v září 639 nových dětí. Jak serveru Zlin.cz uvedl mluvčí magistrátu Zdeněk Dvořák, přibližně 120 předškoláků nebylo z kapacitních důvodů přijato.

Rodiče dětí podali letos celkem 2 031 přihlášek. „V některých případech hlásili své dítě i do osmi mateřských škol,“ prozradil primátor Miroslav Adámek (TOP 09/STAN), do jehož kompetencí školství ve Zlíně patří.

Z kapacitních důvodů zatím nebylo přijato přibližně 120 dětí ve věku od tří let, které splňují daná kritéria. Město však už nyní ví, že téměř polovina z nich v září k předškolnímu vzdělávání do jeho zařízení nastoupí. „Díky již připravené rekonstrukci se zvýší kapacita mateřské školy v ulici Slínová. Vzniknou zde dvě další třídy, které nabídnou 58 nových míst. Celkem přesáhnou náklady na rekonstrukci tohoto zařízení částku 20 milionů korun,“ uvedl Miroslav Adámek.

Také u zbylých několika desítek dětí, které dosud nebyly přijaty, existuje šance na jejich umístění. „Stává se, že v září nakonec ne všechny přihlášené a přijaté děti do mateřských škol  skutečně nastoupí. V loni se takto mohlo nabídnout kolem 30 míst,“ konstatoval Milan Smola z odboru školství magistrátu. Dodal, že také město prověřuje možnosti, jak dále rozšířit kapacitu mateřských škol do budoucna.

Zlín v současné době zřizuje celkem 22 mateřských škol, které nyní navštěvuje 2 287 dětí. Od školního roku 2001/2002 byla kapacita těchto zařízení rozšířena už o 475 nových míst. „Jen letos otevřeme další tři další třídy, které dohromady představují 86 nových míst. První z nich začala fungoval v únoru, vznikla díky přestavbě vybraných prostor základní školy v ulici M. Alše na Podhoří. Kapacitu má 28 míst a šlo o investici za tři miliony korun bez DPH,“ poznamenal Adámek.

Významným počinem z této oblasti bylo loňské otevření nové školky v místní části Mladcová. Zázemí našla v zrekonstruovaném objektu bývalé obecní školy a chodí do ní 50 dětí. Problémy s jejím umístěním nastaly v době, kdy budovu, ve které dosud sídlila, získala do svého vlastnictví dědička bývalého majitele a poté ji prodala soukromé společnosti. Školka se tak ocitla v pozici nájemce. Aby město tento problém vyřešilo, zakoupilo nedaleký objekt bývalé školy a zrealizovalo za přibližně 16,5 milionu korun jeho rekonstrukci.

Při hledání míst pro své děti mohou rodiče využít i nabídky soukromých zařízení, která nabízejí předškolní vzdělávání. V současné době je jich na území města Zlína kolem šestnácti.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x