Už rostou. Pan Johaník s dcerou Dorotkou jsou první

Na úvod  houbařské sezóny se blýskl pan Viktor Johaník z Uherského Hradiště i s malou pomocnicí, dcerou Dorotkou. Vydali se do lesa nedaleko slovácké metropole a byli nesmírně úspěšní.

Tatínek s ratolestí nestačili kulit oči. Přímo před nimi se rozprostřela nebývalá podívaná, desítky, možná stovky do fialova zbarvených velkých hub. Největší vážila 1,32 kilogramu a její klobouk měl průměr 40 centimetrů.

Nebyli si ovšem jisti, co je vlastně jejich úlovkem. A tak se zeptali odborníka. Odpověď je musela potěšit.

„Jde o límcovku vrsčitoprstenitou, ta se dříve pěstovala uměle na zahradách v řadě evropských zemí, u nás spíše ojediněle. Poněkud záhadně „utekla“ do přírody, jde o výbornou, jedlou a chutnou houbu,“ popsal nález Ladislav Platil, člen Ústřední houbařské poradny Českého mykologického svazu v Praze.

V rodině Johaníkově to znamenalo poprask a vyvolalo soutěživost. Na houby se bleskově vydal i Dorotčin dědeček Vojtěch Johaník. A byl ještě úspěšnější. „Přinesl jsem více než deset kilo, mám mražák nabitý k prasknutí, chutnají fakt skvěle,“ svěřil se serveru Zlin.cz Vojtěch Johaník, který se před pár lety blýskl tím, že pravými hřiby naplnil obří nůši.

Límcovka je vynikající do omáček, gulášů, polévek i na řízky. Za dva měsíce oslavím životní jubileum a pozvu kamarády na houbovou párty, kterou ještě nezažili,“ slibuje téměř renesanční člověk, který má houbaření jen jako jednoho z několika desítek koníčků.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x