Maturity: začala ústní a praktická část. Znalosti a štěstí sebou

"Uf a mám to za sebou," stíral pot těsně poté, co zavřel dveře od maturitní místnosti na své Střední škole gastronomie a obchodu v obleku vykrášlený maturant Jakub. V čestině si vylosoval otázku z povinné četby. "Jan Otčenášek, Romeo, Julie a tma. Doba německé okupace, četl jsem a vyplatilo se, snad to bude dobré, ale výsledky se dozvím až po obědě," ještě trochu lapal po dechu a hned radil kamarádovi, kterého ústní zkouška z dospělosti teprve čekala.

Ve stejný čas se maturovalo třeba také na jedné ze specifických škol v kraji, Tauferově střední odborné škole veterinární v Kroměříži. Také tam se začínalo už ve čtvrtek. A také tam byla cítit jak nervozita, tak také zodpovědnost. Z řad studentů i pedagogů.

Letos nám maturuje celkem 95 maturantů, zahájili jsme dnes praktickou částí, po jejím ukončení budeme pokračovat profilovou a maturity zakončíme příští týden ve čtvrtek,“ popisuje ředitelka školy Blažena Kubíčková.

Ivan Kovář, ředitel zlínské Střední školy gastronomie a obchodu chválí letošní maturity. „Dvě úrovně v loňském roce byly poněkud méně přehledné, letos se věci přeci jen vracejí do normálu, věřím, že se to projeví i na pozitivním vnímání důležitých životních zkoušek,“ říká muž, který si na vlastní kůži roli maturanta osahal na zlínské strojnické průmyslovce už před 35 lety. „Maturita je vždycky něco výjimečného, v roce 1978 i v roce 2013,“ nastiňuje neoddiskutovatelnou pravdu.

O tom, jak je kroměřížská veterinární škola specifická, svědčí i náplň praktických maturitních zkoušek. „Dnes se třeba žáci v rámci nejdůležitější životní zkoušky musí předvést mimo jiné u pitev, ale opravdová zajímavost se přihodila přede dvěma lety, kdy jeden z žáků při praktické maturitě shodou okolností asistoval při narození telátka,“ vzpomíná ředitelka Kubíčková.

Na většině středních škol Zlínského kraje půjdou maturity do finiše až od pondělka. Dnem D bude 20. květen.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x