Otrokovičtí senioři dostali knihy s vlastními životními příběhy

OTROKOVICE - Životní příběhy seniorů zachycené v knihách - vzácný dárek seniorům a jejich rodinám připravili pracovníci Senioru C Otrokovice ve spolupráci se studenty Střední školy pedagogické a sociální Zlín. Serveru Zlin.cz to oznámila mluvčí otrokovické radnice Lenka Krupková.

Knihy života, jak je společně nazvali, jsou dalším pokračováním aktivit v rámci projektu Bohatství vzpomínek. Jeho cílem je oživovat zašlé vzpomínky a společně sdílet významné momenty života. V rámci hlavních aktivit se setkávají různé generace, předávají si životní zkušenosti formou osobních příběhů, tvoří sbírky předmětů, sepisují životních příběhy a organizují výlety na dříve známá místa.

V rámci programu Knihy života se autoři věnovali tvorbě knih s životními příběhy vybraných seniorů otrokovického domova. Jednalo se o seniory s pokročilým stádiem demence, proto hráli významnou roli také rodinní příslušníci. „Při psaní se zaměřili na popis životních událostí svého blízkého i na informace o jeho osobnosti. Mnohdy jim psaní přineslo úlevu, protože se ve vzpomínání vraceli do doby, kdy byl jejich blízký ještě v plné síle,“ poznamenala metodička sociální práce Senioru Otrokovice a spoluautorka projektu Věra Berková.

V další fázi práce na knihách života byli zapojeni studenti Střední školy pedagogické a sociální Zlín, kteří dali příběhům konečnou podobu. Psaný text kreativně doplnili fotografiemi, osobními dokumenty seniora – například vysvědčením ze školy, svatebním oznámením, obrázky a podobně. „Význam této naší aktivity spatřujeme v tom, že pro pečující tým může znalost životního příběhu velmi pomoci při rozpoznání potřeby seniora, k lepšímu pochopení jeho chování a umění vcítit se do jeho vnímání,“ dodala Berková

--> --> --> --> -->