Metráček, Cesta do pravěku, Ivana v útoku? Filmový festival vyvolává i vzpomínky

Kdo vlastně dělá věhlasný zlínský filmový festival? Samozřejmě hvězdy, samozřejmě organizátoři a stejně samozřejmě i novináři. Tak, jak žijí letošním 53. ročníkem nejstarší akce svého druhu na světě, tak se tu a tam ponoří i do vzpomínek. A z kuloárů se dozvídáte, co je vlastně považováno za filmovou klasiku tvorby pro děti. Nezapomínejme, že ve Zlíně se léta vyráběly i filmy animované a hrané a že to bylo bez jakékoliv diskuse jedno ze světových hlavních měst filmů pro děti a mládež.

Do vzpomínek se rád na chviličku ponořil  primátor Zlína Miroslav Adámek. „Nejsem původem Zlíňan, jsem z druhé strany Sirákova, ze Vsetína, ale jako kluk jsem samozřejmě vnímal, že se u sousedů na filmovém kopci dělají skvělé filmy. Už nikdy mne neopustí obdiv nad filmy Karla Zemana. Takový vynález zkázy, anebo Cesta do pravěku,“ zasní se první muž Zlína při vzpomínce na klukovská léta.

Spoustu obdivovatelů má dodnes film režiséra Josefa Pinkavy z roku 1971 Metráček. „Bylo tam všechno, mně se dodnes líbí, že i sport,“ kloní se k této legendě otrokovický starosta Jaroslav Budek. K němu se přidává i zástupkyně mladší generace, mluvčí města Lenka Krupková.

Metráček, film o jedné dívce, co měla ránu v kouli i vybíjené, to je jednička celé historie také pro mluvčího zlínského festivalu Martina Pášmu. „Těch důvodů je více, třeba i proto, že tam herecky perlil tehdy zcela krásný a mladý Slávek Jandák, v minulosti prezident našeho festivalu,“ dodává zajímavý důvod Pášma.

Jeho choť, dnes první dáma 53. ročníku zlínské světové přehlídky, programová ředitelka Markéta Pášmová, mimochodem vnučka zlínského Pana režiséra Josefa Pinkavy, připomíná i další snímky z téže dílny. „Pohlaď kočce uši nebo Výbuch bude v pět, to jsou podle mne další zdařilá díla zdejší filmové produkce,“ říká ředitelka s tím, že časy, kdy by se ve Zlíně na filmovém kopci Kudlově začalo zase dařit filmové tvorbě jsou zatím v nedohlednu.

Jako dokonalý znalec se projevuje Stanislav Zacha, hlavní ekonom zlínského festivalu. „Já si vzpomínám ještě na jeden film, je z roku 1963 a taky od nás, Ivana v útoku, o dívce, která hrála bezvadně fotbal,“ nabízí ohlédnutí znalec a vyhlášený sportovec Zacha.

Reportérka Mladé fronty Dnes Jana Fuksová vzpomíná i na animované snímky ze Zlína. „Sice mne nebavily všechny, ale určitě patří do mého dětství a pokud se opakují, rády se s dcerami díváme,“ nabízí vzpomínku na to, že na Kudlově vznikala spousta děl pro menší děti i v ateliérech animovaného filmu, na což by se nemělo zapomínat.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x