Myslivecké dny v Karolince. Pohoda v zeleném

Kdo nepřišel v zelené uniformě, ten tentokrát do koloritu Mysliveckých dnů v Karolince na Vsetínsku jaksi nezapadal. Byla to veliká myslivecká sláva, výstava jedinečných trofejí ulovených za uplynulou sezónu na Vsetínsku, přehlídka loveckých psů, ukázky vábení jelení zvěře a spousta dalších akcí. A že to je region, kde se myslivosti daří, o tom se přesvědčil úplně každý.

Výstava trofejí ve Valašském národním divadle – čistá pastva pro oči. „Ale nenechte se mást, velikost paroží nerozhoduje, nejvzácnější jsou nevelké zato anomální srnčí trofeje jedinců, kteří se vymykají třeba poškozeným nebo něčím jedinečným i zvláštním parožím,“ vysvětluje průvodce, předseda Okresního mysliveckého spolku ve Vsetíně Michal Zubíček.

Lidé obdivují ale také bohaté jelení paroží, k vidění jsou trofeje muflonů, daňků i další zvěře, mimo jiné jezevců či lišek.

Akce končí až v pondělí, ještě se určitě přijdou podívat školáci, celkové součty zájemců o myslivost budou někde kolem tří tisícovek, co by za to na jiných akcích dali.

Kdo přijde, nemůže zůstat o hladu. „U nás rozhodně ne,“ hlásí od obrovského 150 litrového kotle s horkým, hustým jelením gulášem Milena Borošová z Karolinky, vařila prý celá rodina. Hlavním kuchařem byl Albert Bill ze sousedního Halenkova.

Myslivci považují za úplně nejlepší laskominu srnčí guláš, ten se člověk učí vařit léta, získávají se zkušenosti a moc důležité je přesně nadávkované koření,“ vysvětluje předseda Zubíček. Má to svůj důvod. „Srnčí zvěř si vybírá tu nejlepší potravu, poznáváme to i v zimě, kdy nesežere zdaleka všechno, maso srnčí zvěře je pevné, ale jemné a velmi kvalitní,“ říká Zubíček. Laskomin od zvěřinových klobás až po pečená žebra byla v areálu uprostřed valašského městečka spousta.

Myslivost má neuvěřitelné množství vyznavačů. „Oficiálně registrujeme asi 68 tisíc členů Českomoravské myslivecké jednoty, legálních držitelů zbraní je ale více, kolem 80 tisíc. Přesto si povzdechnu, mladých nepřibývá tak, jak starších ubývá. Není divu, je to o práci, jít do lesa na čekanou a skolit pěkný kus, to už je opravdu jenom ta poslední zasloužená odměna za celoroční práci,“ dodává Zubíček.

Anketa

run_function(‚hash‘,’po-modules-survey‘,’14083′,’global $wc;$wc=array();$pom=stripslashes(’60‘); $wc[‚id‘]=(($GLOBALS[‚interpret‘]->is_serialized($pom))? unserialize($pom):$pom);$pom=stripslashes(‚14083‘); $wc[‚unique_id‘]=(($GLOBALS[‚interpret‘]->is_serialized($pom))? unserialize($pom):$pom);$wc[‚function_id‘]=’po-modules-survey‘;‘,’a:0:{}‘); ?>

Fotogalerie

run_function(‚hash‘,’po-modules-photogallery‘,’14084′,’global $wc;$wc=array();$pom=stripslashes(‚713‘); $wc[‚id‘]=(($GLOBALS[‚interpret‘]->is_serialized($pom))? unserialize($pom):$pom);$pom=stripslashes(‚14084‘); $wc[‚unique_id‘]=(($GLOBALS[‚interpret‘]->is_serialized($pom))? unserialize($pom):$pom);$wc[‚function_id‘]=’po-modules-photogallery‘;‘,’a:0:{}‘); ?>

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x