Ochránci přírody začali budovat nové ekocentrum

VALAŠSKÉ MEZIŘÍČÍ - Valašskomeziříčští ochránci přírody zahájili rekonstrukci takzvaného Gardiánova domu ve Valašském Meziříčí, jehož přestavbou vznikne nové ekocentrum. Serveru Zlin.cz to řekl Jiří Jurečka z Českého svazu ochránců přírody Valašské Meziříčí.

Domek dříve sloužil strážci valašskomeziříčských kasáren, nyní zde vznikne regionální ekocentrum, které bude poskytovat environmentální výchovu, vzdělávání a osvětu.

V průběhu května stavební firma odstraní nevyhovující konstrukce a ekologicky je zlikviduje. Postupně nahradí všechny nosné části a většinu příček. Na konci října by již nové centrum mělo stát.

Rekonstrukce Gardiánova domu bude podřízena potřebám ochránců přírody a umožní získat nutné prostory jak pro kancelářskou činnost a práci s veřejností, tak i pro realizaci široké škály činností environmentální výchovy, vzdělávání a osvěty v podkroví. „Budova centra umožní realizaci například výukových programů pro školy, celoroční mimoškolní činnost kolektivu Mladých ochránců přírody, přednášky, semináře, kurzy tradičních řemesel a podobně, a to vše pod jednou střechou v klidové zóně areálu bývalého cvičiště, který se postupně rekonstruuje na lesopark,“ konstatoval ochránce Miroslav Dvorský.

Ochránci budou mít v objektu i vhodné zázemí pro projektovou činnost a činnosti spojené s praktickou ochranou přírody, krajiny a životního prostředí. „Již v samotném areálu ekocentra a přiléhajícího lesoparku se nabízí realizace mnoha aktivit environmentální výchovy – připravujeme rekonstrukci hospodářské budovy pro venkovní výukové akce, ekologické soutěže či řemeslné dílny a dotvoření Živé zahrady poznání u domu. Jsou zde také možnosti ke zvýšení biodiverzity tvorbou drobných mokřadů v podmočené části lesoparku, vyvěšování ptačích budek a krmítek a podobně,“ dodal vedoucí projektu Petr Křístek.

Přestavba domu bude stát několik milionů korun, ochránci získali dotaci z Programu švýcarsko-české spolupráce ve výši 4 153 540 korun.

--> --> --> --> -->