Na památky uvolní hejtmanství přes čtyři miliony korun

ZLÍN - Rozdělení částky 4,125 milionu korun z Fondu kultury Zlínského kraje na akce spočívající v restaurování a stavební obnově kulturních památek a památek místního významu schválil krajští radní. Serveru Zlin.cz to řekla mluvčí kraje Gabriela Dvorníková.

Celkově se odsouhlasená podpora týká 43 projektů. Přidělení části dotací však bude muset schválit ještě i krajské zastupitelstvo, a to v případě, že se jedná o částku vyšší než 200 tisíc korun nebo je příjemcem obec.

Vlastníci či spoluvlastníci památek mohli požadovat nejvýše 60 procent celkových předpokládaných nákladů na realizaci projektu v letošním roce.

„Celkově jsme obdrželi 91 žádostí. Komise při hodnocení zohledňovala především soulad žádostí s pravidly pro poskytování dotací z Fondu kultury, kulturně-historický význam a stavebně-technický stav jednotlivých památek, ale i výši zapojení vlastních finančních prostředků, tedy aktivní přístup vlastníka k obnově,“ podotkla Dvorníková.

Na základě hodnocení doporučila komise snížit výši příspěvku o 20 procent oproti požadované částce, což umožní podpořit výsledných 43 projektů.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x