Ve Zlíně bude možná sídlit Amazon

ZLÍN - Vedení zlínské radnice oslovilo vrcholné představitele obřího internetového prodejce Amazon s nabídkou, aby nové distribuční sídlo firmy našlo své zázemí ve Zlíně. Serveru Zlin.cz to řekl mluvčí magistrátu Zdeněk Dvořák.

Amazon by měl poskytnout ve svém distribučním centru práci asi tisícovce lidí. O příchodu internetového prodejce do České republiky informoval deník E15. Česko se tak má stát první evropskou zemí na východ od Německa, v níž bude Amazon v tomto rozsahu působit.

„Disponujeme výhodnou polohou uprostřed Evropy, dobrou dopravní dostupností a dostatečným množstvím kvalifikovaných lidí. K příchozím investorům se chováme velmi vstřícně, v nabídce máme dostatek zmapovaných kvalitních rozvojových ploch,“ shrnul největší přednosti Zlína primátor Miroslav Adámek (TOP 09/STAN).

Nabídku pro Amazon vytváří město společně se Zlínským krajem a první základní podklady už firmě zaslali. Amazon patří mezi největší a nejstarší internetové obchody na světě. V současnosti prodává různé zboží, například knihy, muziku, hračky nebo módu.

Zlín se už před časem pokoušel do Zlína přilákat energetický gigant RWE AG, který hledal nové sídlo pro své servisní centrum pro Evropu. V neprospěch Zlína nakonec převážilo to, že nedisponuje letištěm a má málo obyvatel. „Po podrobném vyhodnocení všech nabídek jsme dospěli k názoru, že pro naše účely budou vhodná pouze sídla  s několika sty tisíc obyvatel. Současné vedení Zlína ale projevuje obdivuhodné úsilí o přivedení zahraničních investorů. Nepochybuji, že v následujících letech bude dynamickým a rychle se rozvíjejícím městem se spokojenými obyvateli,“ uvedl v dopise primátorovi Martin Hermann, vrcholný představitel RWE AG.

Že město může být pro významné investory velmi atraktivní, potvrdily i závěry nedávno dokončeného dokumentu s názvem Strategie rozvoje statutárního města Zlína do roku 2020. Jeho analytická část identifikovala, že Zlín má dobře rozvinuté podnikatelské prostředí s nadprůměrným podílem průmyslové výroby a disponuje kvalitní pracovní silou.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x